IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след трети пореден седмичен спад в резервите на САЩ

Според Американския петролен институт запасите се понижават със 7,5 млн. барела. По-късно днес излизат официалните данни

09:55 | 21.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, подкрепени от понижение в резервите на суровината в САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,91% до 44,89 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 1,42% до 46,53 долара за барел към 9:40 часа българско време.

Според трейдърите най-големият катализатор на цените са седмичните данни на Американския петролен институт от вторник. Докладът показа, че запасите се понижават със 7,5 млн. барела до 507,2 млн. барела през седмицата до 16 септември, което е трето поредно седмично понижение.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха повишение от 3,4 млн. барела. 

По-късно днес излизат официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Според някои пазарни участници Брентът е подкрепен и от добри данни за вноса на петрол в Япония, който расте с 0,5% на годишна база през август. Предварителните данни показват, че азиатската държава, която е четвъртият по големина вносител на петрол в света, е внесла 3,38 млн. барела дневно през осмия месец на годината.

Като цяло обаче на пазара на петрол продължава да има свръхпредлагане, тъй като износителите добиват рекордни количества от суровината, а търсенето е слабо.

„Фундаменталните фактори предполагат, че петролният пазар ще остане с излишък по-дълго време, отколкото се очакваше“, коментират от холандската банка ING. Анализаторите посочват като основни проблеми слабото търсене от страна на Китай и несигурността пред глобалната икономика.

Следващата седмица ще се проведе неформална среща на ОПЕК в Алжир, където ще присъства и Русия, и ще се водят разговори за евентуално замразяване на добива. Мнозинството анализатори обаче не очакват постигане на договорка.

„Членките на ОПЕК няма да се съгласят на замразяване на добива на срещата в Алжир. Политическите напрежения пречат на постигането на консенсус, а отделните страни ще продължават да защитават пазарния си си дял от издръжливите производителки извън картела“, коментират анализаторите от BMI Research. “Дори и да се стигне до сделка за замразяване на добива, това няма съществено да промени глобалния петролен пазар, предвид това, че членките на ОПЕК вече добиват количества, близки до максималния им капацитет”, смятат експертите.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още