IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се стабилизира след слабото начало на седмицата

Съживяването в цената на петрола се дължи по-скоро на моментен импулс

11:32 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се стабилизира след слабото начало на седмицата

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки успяха да върнат част от загубите, реализирани в началото на седмицата. Щатският петрол поскъпна на фона на очакваните намаляващи запаси в САЩ. Суровините успяваха да се възползват и от временната слабост на щатския долар, което ги прави по-привлекателни за инвеститори, използващи чужди валути.

Съживяването в цената на петрола, на каквото станахме свидетели вчера, се дължи по-скоро на моментен импулс и текуща нагласа на инвеститорите, продиктувана в случая от очакваното понижение в запасите на САЩ. Петролът навлиза обаче в период на занижено търсене, какъвто е септември. Обезценяването на юана и очакванията за пълно вдигане на санкциите върху иранския петрол дават предпоставка за намалено търсене и засилено предлагане през идните месеци. Според анализатори е възможно да станем свидетели на спад в цената на петрола до 30 долара за барел в следващите 15 месеца. Азия остава презапасена с петролни продукти вследствие на увеличаващите се доставчици и рафинерии в Близкия Изток.

OILUS

http://www.benchmark.bg/cmp604860f9752942f03ac93dfd86d89843/analysis.php?utm_source=publication&utm_medium=analysis&utm_campaign=investor

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през октомври приключиха на ниво от 42.80 долара за барел. Котировките стартираха сесията във вторник с оптимизъм, очаквайки спад в нивото на запасите. Това помогна на „черното злато“ да се установи комфортно над нивото от 42 долара за барел. Пробив на низходящия тренд след сесията днес остава вероятен.

В този случай цената ще се насочи към съпротивата при 44.78 долара за барел. Освен това според RSI цената се намира в зоната на препродаденост и е възможно възходящ импулс да възвърне позициите на петрола. Дългосрочните перспективи пред суровината обаче са, че суровината ще се отблъсне от низходящите нива на база на очакваното увеличение в търсенето на петролни продукти в Азия. Към момента обаче, присъстват множество фактори, които потискат цената. Именно поради тази причина анализатори предричат по-пасивно представяне за петрола до края на годината.

Днес пазарните участници ще очакват данните за запасите на петрол в САЩ. Нагласите са за намаление от 0.6 млн. барела.


ЦЕННИ МЕТАЛИ

Вчера златото отново се търгуваше без ясна посока, лутайки се между печалбите и загубите. В крайна сметка скъпоценният метал финишира с минимално понижение в стойността си, прекъсвайки двудневната си печеливша серия. Все пак благородният метал усеща подкрепата на инвеститорите през последните дни. В последното си обръщение към пресата най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са нараснали през миналата седмица с 0,6%.

GOLD

Фючърсите върху злато с доставка през октомври финишираха сесията на ниво от 1 117.53 долара за тройунция. Златото продължава да се намира в силно изразен низходящ тренд, като според мнозина анализатори е просто въпрос на време да станем свидетели на тест на психологическата граница от 1 000 долара за тройунция. Моментът, в който може да бъде отключена тази силно негативна вълна от разпродажби може би е вдигането на лихвените равнища от страна на Федералния резерв. Следващата среща на институцията е предвидена за 16-17 септември и тогава най-вероятно ще имаме повече яснота около бъдещата политика на централната банка.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември (SIU5, SILVERSEP15) поевтиняха с 50.8 цента, или 3.3%, завършвайки търговията на ниво от 14.79 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още