IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува в тесни граници преди празниците

Трейдърите казват, че започват да изчистват балансите си преди Коледа и Нова година

10:51 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува в тесни граници във вторник, преди коледно-новогодишните празници, тъй като инвеститорите затварят своите позиции, без да очакват да заемат нови преди началото на 2017 г., съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,13% до 52,99 долара за барел към 10:40 часа българско време, а цената на европейския бенчмарк Брент расте със скромните 0,04% до 54,94 долара за барел.

Трейдърите казват, че започват да изчистват балансите си преди Бъдни вечер и Коледа, както и преди седмицата преди Нова година. В резултат на това не се очакват големи движения в цената и тази седмица търговията вероятно ще остане плаха. 

„Мисля, че спокойно можем да кажем, че ако няма някакви драматични новини, Бренът ще е около 54-56 долара за барел до края на годината“, казва Мат Стенли, брокер във Freight Investor Services в Дубай.

В понеделник вечерта излезе новината, че износът на петрол от Саудитска Арабия се е понижил със 176 хил. барел дневно през октомври. Това първоначално насърчи цената на суровината, но ефектът отслабна заради повишението в износа на рафинирани продукти. Растящото производство на рафинирани продукти в монархията е част от по-широка тенденция, коментира Ройтерс.

Очаква се Азия да отчете през 2017 г. най-голямото нетно увеличение на капацитета си за рафиниране от три години насам, което насърчава търсенето на суров петрол в най-големия регион, потребяващ петрол. Увеличението е в рамките на 1,5% капацитет за рафиниране допълнително към общия в рамките на 29 млн. барела дневно.

Все пак трейдърите не очакват недостиг на доставки за азиатските рафинерии, тъй като ОПЕК защитава повечето от азиатските си клиенти от планираните съкращения в добива.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още