IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в петролните резерви в САЩ подкрепи цените на суровината

И двата бенчмаркови сорта поскъпват с близо 1% в четвъртък

10:34 | 23.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола поскъпват с близо 1% в четвъртък, след като данни от предния ден подобриха нагласите на пазара, съобщава Ройтерс. Докладът на Американския петролен институт от сряда показа, че резервите в САЩ са се понижили с 884 хил. барела до 512,7 млн. барела през седмицата, приключила на 17 февруари. Анализаторите очакваха ръст в размер на 3,5 млн. барела.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,95% до 54,10 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 0,97% до 56,38 долара за барел към 10:20 часа българско време. 

Данните дадоха още основания за оптимизъм, след като в началото на седмицата ОПЕК заяви, че държавите от картела и други водещи производители до голяма степен се съобразяват с договорката за понижаване на добива, влязла в сила в началото на годината.

„Все пак за да може цените да пробият сегашния рейндж, пазарът трябва да види сигнали, че резервите в ОПЕК се понижават“, казва Тони Нунън, директор на звеното за управление на риска за петролните пазари в Mitsubishi Corp. “Битката е за това, колко бързо ОПЕК може да свие добива, без шистовият петрол в САЩ да навакса”, допълва той.

В САЩ в хранилището Кушинг, щата Оклахома, което се счита за разпределителен център за WTI, запасите се понижават с 1,7 млн. барела. Вносът на петрол в САЩ миналата седмица пък се понижава с 1,5 млн. барела дневно до 7,398 млн. барела дневно.

Официалните данни за резервите на Администрацията за енергийна информация се очакват днес в 17:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още