IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чубайс откри източник за иновации в гаражната икономика

Президентът на „Роснано“ поиска подкрепа за самонаетите в руското стопанство

19:29 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Президентът на &quot;Роснано&quot; Анатолий Чубайс (вторият вляво) обявява създаването на руската ветроенергетика. Снимка: &quot;Роснано&quot;</em></p>

Президентът на "Роснано" Анатолий Чубайс (вторият вляво) обявява създаването на руската ветроенергетика. Снимка: "Роснано"

Гаражната икономика е важна за чуждестранните инвестиции. Тя се различава от сивата икономика. Това заяви на платформата “Гайдаровски форум“, на която се обсъждат икономически, политически и социални  въпроси, президентът на държавната компания „Руска корпорация за нанотехнологии“ (Роснано) Анатолий Чубайс, отговаряйки на въпрос на кореспондент на Lenta.ru.

„Аз бих разделил термина гаражна икономика от този на сивата икономика. Според мен те са съвсем различни. Икономиката на иновациите е термин с положителна конотация, която не означава нищо друго, освен, че хората, които нямат нито пари, нито оборудване, нито помещение, започват да работят“, разкри своята позиция Чубайс.

Той подчерта, че икономиката на иновациите възниква в гаража и в самозаетостта.

„Тя има различни проявления и ние сега трябва да помислим, не как да удавим ентусиастите, а как да им задържим главите над водата", смята президентът на Роснано.

На 9 януари икономическият министър Максим Орешкин посочи сенчестата икономика като един от главните проблеми на Русия.

По информация на агенция Bloomberg, през лятото на 2016 г. правителството на Русия прие решение да извади от гаражната икономика 30 милиона руснаци.

Гаражна икономика се нарича този сектор на стопанството, в който хората са самонаети, но се смята, че тяхната дейност остава скрита за държавата, напомня Lenta.ru.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още