IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivendi затяга хватката около Telecom Italia

Френският гигант предложи изпълнителния си директор за председател на борда на телекома

12:18 | 10.04.17 г.
<p>
	Арно де Пюфонтен<em>. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Арно де Пюфонтен. Снимка: Архив Ройтерс

Vivendi - най-големият инвеститор в Telecom Italia, постави своя главен изпълнителен директор начело на списъка с предложения за кандидати за борда на италианския мобилен оператор. Той трябва да замени сегашния председател Джузепе Речи, пише Bloomberg.

Значимостта на издигането на Арно де Пюфонтен сред 10-те кандидати, които предлага за 15-членния борд на Telecom Italia, не е обяснена в изявлението, в което се обявяват кандидатите. Обикновено при италианските компании първото име се използва за обозначаване на кандидата за председател.

Vivendi, която притежава 24% от Telecom Italia, в момента има четирима директори и използва процес за номинация на директори в борда, за да затегне хватката си върху мобилния оператор. Френската медийна компания, водена от милиардера председател Венсан Болори, помоли Европейския съюз (ЕС) за позволение „де факто“  да упражнява контрол върху Telecom Italia, докато Болори се опитва да създаде медийно-телекомуникационна империя с фокус върху Южна Европа.

Изненадващите ходове на Болори често карат инвеститорите и директорите да гадаят. Въпреки че името на Речи също е в списъка, плановете на Vivendi за неговата роля в Telecom Italia не са ясни. Речи е поставен на четвърто място сред кандидатите на Vivendi, след Пюфонтен, след главния финансов директор на Vivendi Ерве Филип и новия главен съветник на Vivendi Фредерик Крепан.

Освен това Vivendi предложи бившия главен изпълнителен директор на Telecom Italia Франко Бернабе като нов независим член на борда на оператора. Присъствието на Бернабе ще даде на Vivendi съюзник, който познава добре компанията и италианската телекомуникационна индустрия.

Сегашният главен изпълнителен директор на Telecom Italia Флавио Катанео заяви на 5 април, че ще остане в компанията, независимо кой ще бъде избран от инвеститорите за председател по време на годишната среща на 4 май. Както се очакваше, той е номиниран отново в борда.

Vivendi се стреми към постигането на значително мнозинство в борда на Telecom Italia, докато увеличава усилията си в посока упражняването на по-голям контрол върху оператора, заявиха миналата седмица източници, запознати с въпроса. Като част от плана бордът ще бъде намален от 16 до 15 души, като пет от членовете ще бъдат номинирани от италианския инвестиционен фонд Assogestioni.

Vivendi се нуждае от мнозинството от гласовете по време на срещата през май, за да получи две трети от местата в борда.

Повече новини от технологичния сектор можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още