IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите у нас очакват стартова заплата от по 1000-2000 лева

Две трети от работодателите не могат да намерят кадрите, от които имат нужда

13:19 | 22.05.16 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса.

Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV.

Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. 

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров, управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 7 години
Алоууу шефовете, много на сериозно се взехте бе, ***! Като сте толкова добри меринджеи, що не си изнесете бизнеса от България, там има квалифицирани кадри, работеща държавна администрация, перфектна инфраструктура, огромен пазар с висока покупателна способност, ъ? Не мойте щото сте по некъдърни от меринджеите на запад, а искате същата норма на печалба, да карате последен модел S-klasa и да си развявате задниците в чужбина с любовницата, пък някой да бачка с 20 годишни машини нов внос, по 12 часа за 600 лева, е скоро номера няма да минава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Не може всички да са селяни кат теб, бат Пешо :) Нито им харесва да кретат сред ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 9 rate down comment 1
power grid
преди 7 години
А колко е просто всичко.Вземаш си дядовите ниви и започваш кокошки овчици картофки градинка.И си независим от работодатели...Сам решаваш какво да правиш.Е вярно имаш ли животни няма дискотеки парцалки моренца .....Всеки иска на бюро в София и за 5000 кинта.Ми няма.Колкото и да ревете по форуми това няма да се случи.Който се занеане със земеделие особено биологично заедно с къща за гости живее добре.Произвежда си чиста храна живее сред природа а не в бетонни джунгли.Големия проблем е мързела и желанието за лек живот изпълнен с удоволствия.Лошото на тия планове и желания е че разсмиват Бог.Той има други планове за вас.Един *** тука дал 50000 евро за образование.Ми *** позволил на тарикати да оберат парите на заблудените му родители.Боли *** мене ху.я че ми идеш с диплома от Кеймбридж ик имаш претенции.Ай стига мрънкане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"Най важното е че трябва да има уважение към работодателите ."===Уважението не е даденост. Трябва да се работи за него! Счита се че би трябвало и да е взаимно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"..Помислете необходимо ли е изобщо да се дава на някого предварителен толеранс.."== Аз лично съм против всякакви толеранси, било то по отношение на работника, било то по отношение работодателя. Не може едната страна да бъде облагодетелствана изначално и да се очаква справедлива сделка помежду им. Винаги единият ще е недоволен. В нашия случай недоволния просто ще ИЗБЯГА от страната! Било то работник било то работодател. То затова се обезлюдява тази държава я!!! Щото много кадърен "елит" се е наместил да се разпорежда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 14 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
"...2 млн. работещи, които издържат всички !?"Ако на тях се чакаше, да е измряло населението от глад! Забравяш основния чужд инвеститор в БГ, работещите зад граница ***, мързеливи, алчни и нископроизводителни българи! Мислиш ли, че ако не работеха там тук пенсионерите и соц. слабите щяха да са по добре!? Ако мислиш така , то сериозно бъркаш! Няма как и да не ти кажа, че тези които ти наричаш работодатели са виновни разбира се. Те са тези които формират процесите в държавата/която и да е тя/ . Те са тези които управляват и водят. "Дилемата винаги и единствено е била кога се плаща - преди или след като се свърши работа.."От как се помня такава дилема не съществува в България. Винаги се е плащало СЛЕД свършена работа. При това доста след като е свършена. Поне месец или месец и половина, а понякога дори година след това. Разбира се,лихви за прросрочие на от страна на работодателя НЯМА! Дискусиите и сега са само по отношение размера на възнаграждението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Пичове, не искам да се хващаме за гушите, образно казано. Помислете необходимо ли е изобщо да се дава на някого предварителен толеранс в очакване да свърши нещо, или обратното и толерирането на "младите" в работата не е ли дискриминиране на останалите. Това е начин на мислене. От него тръгват много и различни проблеми.Лично според мен всеки трябва да има еднакви възможности да се изяви - и младите, и старите, и средните, и жените, и гейовете, и ***... )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Ти си някакъв надрусан, бате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
1. Никой не казва че всички работници в БГ са калпави . Не знам къде си го прочел 2. Къде ги видя тези фирмаджии с 2 магазинчета в моловете които карат автомобили за 100000 лева . 3 Бизнес определено се прави с пари .4 Ставаше въпрос за това че разходите за образование не винаги се изплащат , същото се отнася и за инвестициите в бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Не те зная на колко години си , ама поне на мене не ми разправяй тия приказки щот минах през всички прелести на социализЪма и демокрацията...дето вика един колега "вече не помня за какво се борих..".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още