IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon купува веригата за хранителни стоки Whole Foods за 13,7 млрд. долара

Сделката дава на Amazon база за дистрибуция, за да доставя стоки в кратък срок, коментира анализатор

17:40 | 16.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Amazon купува веригата за хранителни стоки Whole Foods за 13,7 млрд. долара

Най-големият онлайн търговец на дребно Amazon.com Inc. ще придобие Whole Foods Market Inc. за 13,7 млрд. долара на фона на подновените усилия на технологичния концерн да навлезе на пазара на традиционните търговци на хранителни стоки.

Amazon ще плати 42 долара на акция за Whole Foods, оценявайки компанията с 27% по-високо от цената на затваряне на борсовата сесия в четвъртък. Очаква се сделката да приключи през втората половина на тази година, пише WSJ

“Това изглежда малко странна сделка, защото става дума за реални продажби на дребно. От друга страна, това им дава (на Amazon - бел. ред.) база за дистрибуция, за да доставят стоки за кратък срок, посочва Тим Гриски, директор по инвестициите на нюйоркската компания Solaris Asset Management.

„Това им позволява да имат присъствие, магазините могат да бъдат разширени да предлагат и други неща. Amazon е споменавала за възможност да продава стоки на дребно в реални магазини, където хората могат просто да отидат и да огледат нещата”, допълва той.

Ходът на Amazon доведе до спад на цените на акциите на конкурентните вериги за хранителни стоки, тъй като инвеститорите се притесняват, че Amazon може да направи с този бизнес това, което направи с книжарниците. Книжата на Kroger Co. се сринаха с 14%, тези на Target Corp. - с 12%, а акциите на Supervalu Inc загубиха 19% от стойността си. Акциите на Costco Wholesale Corp. се обезцениха с 6,2%, а тези на Wal-Mart Stores Inc. с 5,8%.

Същевременно този ход на Amazon се случва и в момент на промени в бранша. Потребителите купуват повечето от своите хранителни стоки извън традиционните супермаркети. Онлайн търговците, дискаунтърите и услугите за доставка на храна заемат все по-голям пазарен дял. В същото време глобалното свръхпроизводство на стоки доведе до спад на цените на много основни хранителни продукти през последните 18 месеца, като наложи натиск над многобройни търговци на дребно да предлагат по-ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още