IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти разширяват контрола си над киберпространството

Чуждестранни компании се опасяват, че може да бъдат принудени да произвеждат на място, или да представят софтуерния си код на властите

16:49 | 01.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският законодателен орган прие национален Закон за сигурността, който обхваща всичко - от териториалния суверенитет до затягане на сигурността в киберпространството. Този ход вероятно ще подразни редица чуждестранни фирми, предава Ройтерс.

Основен компонент на закона, приет от постоянния комитет на Народния национален конгрес (NPC), е да направи цялата ключова мрежова инфраструктура и информационните системи “сигурни и контролируеми”. 

Президентът Си Дзинпин заяви, че китайската сигурност обхваща редица области, включително политиката, културата, военните, икономиката, технологиите и околната среда.

Но чуждестранни бизнес групи и дипломати твърдят, че законът е неясен, и се опасяват, че може да изиска технологичните компании да произвеждат продукти в Китай, или да използват само такъв код, който да е представен на властите, като ги принуди да разкрият така своя интелектуална собственост.

Дзиен Шуна, заместник-председател на Комисията по законодателните въпроси в NPC, омаловажи тези опасения, посочвайки, че Китай приветства компании от всички страни да оперират в Китай и да предоставят услуги, отговарящи на закона.

“Ще продължим да следваме пътя на мирното развитие, но в никакъв случай няма да се откажем от нашите законови права и изобщо няма да жертваме основните интереси на страната”, коментира тя по време на брифинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още