IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските майстори на цигулки търсят начини да направят бизнеса си печеливш

Част от работилниците правят майсторски инструменти, поради което произвеждат само по 6-7 продукта годишно

17:03 | 28.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Създаването на цигулки е страст в Кремона - древния италиански град, който произвежда тези музикална инструменти от XVI век насам, но превръщането на страстта в печалба се оказва трудна задача, пише Ройтерс.

Кремона, който се намират в Северна Италия, е дом на повече от 100 работилници, в които се правят цигулки и други струнни инструменти за музиканти от цял свят. Те следват традициите на великите създатели на цигулки, сред които Антонио Страдивариус и Николо Амати.

Много от работилниците в града са специализирани само в майсторски инструменти в традицията на Страдивариус. Всяка такава цигулка изисква месеци работа и струва около 20 000 евро. Част от работилниците правят само по 6-7 инструмента годишно.

Едгар Рус, австриец, дошъл в Кремона през 1984 г., твърди, че е трудно да се живее от правенето единствено на майсторски инструменти и това е нещо, което работилниците трябва да променят.

"В крайна сметка работиш безплатно“, коментира той.

Рус предлага различни нива на изработка – модел, който не съвпада с традициите, наложени в Кремона. Но той вярва, че това е начинът да просперира и да остане процъфтяващ център за създаване на цигулки в дългосрочен план.

Неговата работилница прави цигулки за начинаещи, а линията „Linea Macchi” е насочена към професионалисти, които не могат да си позволят майсторски инструмент. Освен това прави малък брой майсторски цигулки всяка година, като той самият се занимава само с тях. 

„Истинската енергия идва от страстта по този вид работа. Щастлив съм да създавам нещо, което няма толкова много прави линии. Дори да не свириш, трябва да обичаш да държиш цигулка в ръцете си. Тя е красива за гледане и показва цялата ви персоналност, способност и майсторство“, посочва още Ръс. „И издава красиви звуци“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Няма бе, те тия сега дето мигрират в европа освен инженери и архитекти има и много цигулари. Пък останалите направо си умират да ходят на опера :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
За съжаление тия ше последват часовникарите от Швейцария...днес количеството/растежът бият камшика на света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още