IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid-19 показа, че САЩ трябва да произвеждат сами жизненоважни продукти

Данъчните реформи ще подпомогнат връщането в Америка на медицински и технологични производства

19:02 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В допълнение към разполагането на физическа инфраструктура на американска земя, трябва да замислим нашите данъчни политики по такъв начин, че да намалим разходите на фирмите за преместване на интелектуалната им собственост. След това тази ценна информация може да бъде поставена наред с производствените активи, които поддържа. Републиканците предложиха много от тези идеи. Конгресът трябва да ги включи в пандемичния пакет от помощи, който сега се обсъжда.

Трябва да стимулираме реинвестициите в градските и провинциалните общности, изоставени след десетилетия на офшоринг. Въвеждането на привилегировани зони, което успешно увеличи инвестициите в бедстващи и забравени общности, трябва да има приоритет пред това къде разполагаме производството. Можем също да увеличим средствата на Стратегическия резерв с цел набавяне на продукти от първа необходимост, които се произвеждат в различни региони на САЩ.

Това амбициозно усилие изисква ангажимент, който не е виждан от десетилетия. За производството на полупроводници и лекарства са необходими милиарди и отнема години за изграждането на завод и създаването на целеви стратегии за развитие на научните изследвания и работната сила. Но е възможно

Дори при липсата на законодателство популярността на лозунга „Произведено в Америка“ вече дава резултати. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големият световен производител на чипове, наскоро обяви планове за изграждане на фабрика на стойност 12 милиарда долара в Аризона. Конгресът трябва да обмисли публично-частен конкурс за студенти и висшисти за научни изследвания и разработване на полупроводникови технологии.

Трябва да засилим способността на фирмите да използват оскъдните долари днес за инвестиране в развойна дейност, която ще доведе до иновации утре. Това означава разходите за такава дейност да продължат да се приспадат за данъчни цели след 2022 г., както диктува действащото законодателство, както и разширяване на финансирането, за да се запази конкурентоспособността и да се увеличи максимално ефективността, особено за фирмите в ранен етап на развитие, които още нямат приходи.

Ние няма да върнем всички производства в страната, нито пък трябва. Но САЩ и нашите съюзници, особено търговските ни партньори Мексико и Канада, разполагат със способностите и ресурсите да се защитават и задоволяват нуждите си. Просто се нуждаем от същото силно ръководство, което видяхме от администрацията досега, за да може правителството и бизнесът да предприемат действия от името на американския народ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още