IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По-малко от седмица остава до 23 октомври, когато ще се проведат местните избори в България. Един от кандидатите за кмет на София е Владимир Каролев, който е издигнат от НДСВ.

Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършва ВИИ Карл Маркс в София с две специалности – Международни икономически отношения и Икономическа журналистика. До 1991 г. работи като научен сътрудник и хонорован асистент по МИО и е задочен докторант към катедра "Икономика" на ВХТИ София. През периода 1991-1993 г. е редовен студент в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада и се дипломира като магистър по бизнес администрация. През периода 2002-2006 г. получава и квалификацията CFA. Понастоящем е задочен студент в магистърската програма по икономика на недвижимите имоти на Университета в Рединг, Англия.

През периода 1993-1997 г. работи в 11 държави от Централна и Източна Европа в областта на корпоративните финанси и инвестиционното банкиране като старши консултант, мениджър и старши мениджър в международната консултантска компания KPMG Barents Group LLC. От 1998 до 2001 г. е изпълнителен директор на ЕСМ – БППФ, инвестиционен фонд с 40 млн. евро капитал и основен инвеститор Европейската банка за възстановяване и развитие (Лондон), който инвестира под формата на акционерно участие в български компании.

От 2001 г. основава и е управляващ съдружник в консултантската компания БКК ООД, която има офиси в 6 страни на Балканите и специализира в областта на инвестиционното банкиране, проектното финансиране и инвестициите в недвижими имоти. От основаването си БКК ООД е работило по проекти, допринесли за директни чуждестранни инвестиции в България за над 850 млн. евро.


- Г-н Каролев, защо бюджетът на общината не се публикува на сайта й вече 3 години, като последният е за 2008 г.?

- Обявил съм награда от 1000 лв. за който го намери за по-малко от 1 час. Има го в сайта на общината, но първо трябва да разберете на коя сесия на общинския съвет е одобрен, после да отворите архива на тази сесия, после точката на дневния ред за бюджета и накрая да разпечатате дневния ред. Няма как да го свалите като таблица и трябва да си ги правите сами, ако искате да правите някакъв анализ.

За сравнение, моите поздравления за сайта на община Бургас, която също се управлява от ГЕРБ, но сайтът им е много добър и в него има всичко.

В сайта на София се обновява само къде ходи Фандъкова, включително и когато е в отпуск, както е сега.

В момента има пълна непрозрачност и информационна мъгла и това е направено нарочно, за да не може човек да се ориентира.

Бюджетът на София определено се прави по стария принцип „Колко пари ще съберем?”. Когато се съберат по-малко от предвидените приходи, се намаляват и предвидените разходи. Например през 2010 г. изпълнението на собствените приходи е 86% от предвиденото, което рефлектира върху изпълнението на разходите - 82% от предвидените в бюджета. Тази практика се наблюдава и в предишните години: 2009 г., 2008 г., 2007 г.

- Какво стана с публичния регистър на общинската собственост?

Обещаха публичен регистър за имотите, за обществените поръчки, но няма такива. Има публичен регистър, но той не съдържа почти нищо, така че все едно няма. Например има един договор за близо 4 млн. лв. с фирма с цел електронизация на общината, като договорът е удължен след изтичане. Към днешна дата почтни нищо не е направено. Фирмата е собственост на Пламен Черипов, който е съсобственик на Аксиор ООД и съпруг на депутатка от ГЕРБ.

Софтуерни фирми, които съм питал, ми казват, че фирма Аксиор работи само с държавни и общински поръчки. Знаете, че другите софтуерни фирми работят основно за износ. Това, което Аксиор ООД е изготвил, е пълна боза. Има общини като Бургас и други, които са на светлинни години напред в електронизацията на общината.

По темата за електронизацията и районните кметове могат да направят нещо и затова критикувам Прошко Прошков, защото той можеше да направи софтуерна система, която да приема апликации към него, и да може да следи колко бързо администрацията отговаря.

Корупцията се бори с прозрачност и закони. Основното ни верую в НДСВ е върховенство на закона и свобода. Защото като няма върховенство на закона, има свобода за тези с връзки.

- Какви са впечатленията ви от предизборната агитация?

Аз живея в Студентски град и ако се разходиш, ще видиш, че заведенията, на които са разлепени плакатите на Плевнелиев, Фандъкова и ГЕРБ, са заведенията, настанени в държавните общежития, които са си остъклили бивши градинки и тротоарни площи, построени на общинска земя, заведенията, които вдигат шум с оркестри далеч след разрешеното от наредбата време, и заведенията, в които не ходи данъчен.

Мой познат, които има бизнес в района, са го принудили да сложи плакат на ГЕРБ, за да не го скъсат от проверки. Така е навсякъде в София.

- Предложете няколко ясни, малки стъпки за подобрение на транспорта в София?

В областта на транспорта трябва да се разреши десният завой на червено, където е възможно. От Симеоновско шосе в Студентски град до Руски паметник, където е офисът ми, има 9 десни завоя по маршрута, по който обикновено отивам на работа, и на 7 от тях, без да се пречи на движението, може да се завива надясно на червено, разбира се, като се дава предимство на минаващите на зелено. Така се увеличава средната скорост на движение. Замърсяването се намалява. Такова право има в САЩ, Западна Европа и другаде, като се обозначава със знак или специален светофар. Също така на Руски паметник да нямаш предимство в кръговото е световен абсурд.

Ще върна обратно на германците 35-те трамвая на възраст над 30 години, които София купи. Те са произведени в Чехия и използвани дълго в Източна Германия. Нека германците си ги сложат в музей.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"Може да са НЕПРИЕМЛИВИ!!!! в света на Хари Потър, където всичко става с магическа пръчка, само че ние НЕ ЖИВЕЕМ!!!!!! в него, а в реалния свят." Смешно! Първият ни мост на Дунав (Русе - Гюргево) е построен за околко 2 години през далечната 195? година. Сегашният, втори мост (Видин - Калафат), при несъразмерно по-развити технологии, се строи вече десета година. За цените не съм сигурен, но мисля, че съотношението е обратното - сегашния е няколко пъти по-скъп (отново - при несъразмерно по-развити технологии). Значи е възможно, но сегашното управление е толкова корумпирано и неефективно, че не може да се сравнява даже с това от преди 50 години. Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Като заимаш деца и като не те класират за детска градина, друга песен ще пееш. Тогава ще си говорим аз темповете. Мафиянски не го знам, знам, че ББ и Фандъкова са 6 (шест !) години на власт в Сф и заводът даже не е започнат. Такива са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Возят се балите на режима на Мафиянски (тук от същото котило за пореден валс се появява самият Мафиянски и УЛТРА-СУПЕР-НАСИТЕНО-АВТЕНТИЧНО ПОСИНЕНИЯТ!!!!! Прошков), иначе нашият *** се сепарира и депонира културно в Суходол.За ваучерите не съм добре запознат, така че не мога да се изказвам, но ми звучи като УЛТРАМОДЕРНИТЕ!!!!! идеи за купуване торби за смет от гражданите. Сляпото прилагане на западни модели в български условия винаги води единствено до пилеене на пари с нулев ефект.На читателите се извинявам за големите букви и удивителните, но Рико ме предизвика и сега на бъзик ги ползвам и аз;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Може да са НЕПРИЕМЛИВИ!!!! в света на Хари Потър, където всичко става с магическа пръчка, само че ние НЕ ЖИВЕЕМ!!!!!! в него, а в реалния свят. Специално темповете, с които се строят метрото и детските градини заслужават уважение и признание - особено като се сравнят със сходни проекти в уж по-развити държави от нашата - напр. Линеа С в Рим, линия 4 в Будапеща и приключилия с триста зора проект за 3 линия в Атина.Естествено живеем в България, където се заплюва и хубавото, и лошото, докато всичко се превърне в една рядка, гнусна кал. Сами си го правите това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"само един от трите проблема не е решен (завода за ***), по останалите се работи и то с максимално възможните (за България поне в момента) темпове"Е точно това е проблема - че тия темпове са просто НЕПРИЕМЛИВИ. Иначе, нямам съмнение, че след 50 години (или след дори "само" още 20) нещата ще са доста по-добре. Но това са НЕПРИЕМЛИВИ срокове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Три са ключовите проблеми, които искат незабавно решение и с които се занимаваме на всеки избори. За детските градини упорито твърдя, че не се работи. Ако се работеше, имният начин е тъкмо този, който се предлага от каролев - на всяко дете ваучер и с него където иска - кеф ти частна, кеф ти държавна ДГ. Защото докато чакаме общината да построи ДГ, децата растат.Каролев е обявен за сътрудник не току що, а преди години, за който чете де :) Заводът за *** не се ррешава вече (само) 6 години, откак ББ обеща. 6 години ! Американците за 8 г. решиха и отидоха на луната, а тук един мижав завод не може да се построи, но виж таксите смет колко скочиха... А *** се кара до Карлово и Силистра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Ами не съм съгласен, само един от трите проблема не е решен (завода за ***), по останалите се работи и то с максимално възможните (за България поне в момента) темпове.А и защо да са само три проблемите? Мога да ти изброя доста повече. А сега малко във връзка със статията - Владимир Каролев току-що беше обявен за бивш сътрудник на ДС от К по досиетата. Честито на възнамеряващите да гласуват за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Не ме интересуват партии и избори, още повече, че на изборите когато ББ стана кмет имахме кандидати както следва: ББ - завършил Симеоново, Бриго Аспарухов - ДС, Герджиков - ДС, Заимов - внук и син на шпиони, не помня другите по-дребни играчи к'ви бяха. Но това, което искам да кажа е, че 2 от 3-те проблема (завод за ***, детски градини, транспорт) НЕ са решени, а от друга страна по отношение на приходите продължава да има не просто течове, а голямата част скандално се приватизират. Това са фактите, за които впрочем не е виновно населението, а именно управленският екип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Значи за статията. Каролев е прав за всичко, което казва.НО това, че го казва не значи, че той ще направи нещо по-добро - напротив."И аз така мисля - първо, че е прав и второ, че щом го казва, значи има шанс поне да се опита да го направи. Защото ако това не се каже (обещае), тогава пък няма почти никакъв шанс да стане и неефективностите и грабежите ще си продължат. Ако ли пък мисли да не си изпълнява обещанията, то тогава (както казах), не е много трудно да се направи така, че да не може да спи спокойно. Просто трябва да се ПОВТАРЯ НЕПРЕКЪСНАТО какво е казал и какво е обещал. Не мисля, че има нормален човек, който при такъв натиск да може да устои. Т.е. трябва да се помисли за фонд, който да се финансира на обществени начала и да се занимава само с това - чрез медийни изяви, ПОСТОЯННО да напомня на политиците какво са обещали и какво са направили. Просто трябва да им извади душите от напомняне. Защото иначе те забравят. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Сайтът ми сряза коментара - както и да е, не ми се пише повече, след 5 дни има избори, изразете мнението си тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още