IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По-малко от седмица остава до 23 октомври, когато ще се проведат местните избори в България. Един от кандидатите за кмет на София е Владимир Каролев, който е издигнат от НДСВ.

Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършва ВИИ Карл Маркс в София с две специалности – Международни икономически отношения и Икономическа журналистика. До 1991 г. работи като научен сътрудник и хонорован асистент по МИО и е задочен докторант към катедра "Икономика" на ВХТИ София. През периода 1991-1993 г. е редовен студент в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада и се дипломира като магистър по бизнес администрация. През периода 2002-2006 г. получава и квалификацията CFA. Понастоящем е задочен студент в магистърската програма по икономика на недвижимите имоти на Университета в Рединг, Англия.

През периода 1993-1997 г. работи в 11 държави от Централна и Източна Европа в областта на корпоративните финанси и инвестиционното банкиране като старши консултант, мениджър и старши мениджър в международната консултантска компания KPMG Barents Group LLC. От 1998 до 2001 г. е изпълнителен директор на ЕСМ – БППФ, инвестиционен фонд с 40 млн. евро капитал и основен инвеститор Европейската банка за възстановяване и развитие (Лондон), който инвестира под формата на акционерно участие в български компании.

От 2001 г. основава и е управляващ съдружник в консултантската компания БКК ООД, която има офиси в 6 страни на Балканите и специализира в областта на инвестиционното банкиране, проектното финансиране и инвестициите в недвижими имоти. От основаването си БКК ООД е работило по проекти, допринесли за директни чуждестранни инвестиции в България за над 850 млн. евро.


- Г-н Каролев, защо бюджетът на общината не се публикува на сайта й вече 3 години, като последният е за 2008 г.?

- Обявил съм награда от 1000 лв. за който го намери за по-малко от 1 час. Има го в сайта на общината, но първо трябва да разберете на коя сесия на общинския съвет е одобрен, после да отворите архива на тази сесия, после точката на дневния ред за бюджета и накрая да разпечатате дневния ред. Няма как да го свалите като таблица и трябва да си ги правите сами, ако искате да правите някакъв анализ.

За сравнение, моите поздравления за сайта на община Бургас, която също се управлява от ГЕРБ, но сайтът им е много добър и в него има всичко.

В сайта на София се обновява само къде ходи Фандъкова, включително и когато е в отпуск, както е сега.

В момента има пълна непрозрачност и информационна мъгла и това е направено нарочно, за да не може човек да се ориентира.

Бюджетът на София определено се прави по стария принцип „Колко пари ще съберем?”. Когато се съберат по-малко от предвидените приходи, се намаляват и предвидените разходи. Например през 2010 г. изпълнението на собствените приходи е 86% от предвиденото, което рефлектира върху изпълнението на разходите - 82% от предвидените в бюджета. Тази практика се наблюдава и в предишните години: 2009 г., 2008 г., 2007 г.

- Какво стана с публичния регистър на общинската собственост?

Обещаха публичен регистър за имотите, за обществените поръчки, но няма такива. Има публичен регистър, но той не съдържа почти нищо, така че все едно няма. Например има един договор за близо 4 млн. лв. с фирма с цел електронизация на общината, като договорът е удължен след изтичане. Към днешна дата почтни нищо не е направено. Фирмата е собственост на Пламен Черипов, който е съсобственик на Аксиор ООД и съпруг на депутатка от ГЕРБ.

Софтуерни фирми, които съм питал, ми казват, че фирма Аксиор работи само с държавни и общински поръчки. Знаете, че другите софтуерни фирми работят основно за износ. Това, което Аксиор ООД е изготвил, е пълна боза. Има общини като Бургас и други, които са на светлинни години напред в електронизацията на общината.

По темата за електронизацията и районните кметове могат да направят нещо и затова критикувам Прошко Прошков, защото той можеше да направи софтуерна система, която да приема апликации към него, и да може да следи колко бързо администрацията отговаря.

Корупцията се бори с прозрачност и закони. Основното ни верую в НДСВ е върховенство на закона и свобода. Защото като няма върховенство на закона, има свобода за тези с връзки.

- Какви са впечатленията ви от предизборната агитация?

Аз живея в Студентски град и ако се разходиш, ще видиш, че заведенията, на които са разлепени плакатите на Плевнелиев, Фандъкова и ГЕРБ, са заведенията, настанени в държавните общежития, които са си остъклили бивши градинки и тротоарни площи, построени на общинска земя, заведенията, които вдигат шум с оркестри далеч след разрешеното от наредбата време, и заведенията, в които не ходи данъчен.

Мой познат, които има бизнес в района, са го принудили да сложи плакат на ГЕРБ, за да не го скъсат от проверки. Така е навсякъде в София.

- Предложете няколко ясни, малки стъпки за подобрение на транспорта в София?

В областта на транспорта трябва да се разреши десният завой на червено, където е възможно. От Симеоновско шосе в Студентски град до Руски паметник, където е офисът ми, има 9 десни завоя по маршрута, по който обикновено отивам на работа, и на 7 от тях, без да се пречи на движението, може да се завива надясно на червено, разбира се, като се дава предимство на минаващите на зелено. Така се увеличава средната скорост на движение. Замърсяването се намалява. Такова право има в САЩ, Западна Европа и другаде, като се обозначава със знак или специален светофар. Също така на Руски паметник да нямаш предимство в кръговото е световен абсурд.

Ще върна обратно на германците 35-те трамвая на възраст над 30 години, които София купи. Те са произведени в Чехия и използвани дълго в Източна Германия. Нека германците си ги сложат в музей.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
И още нещо. Преди няколко месеца се видях с една приятелка, която живее във Виена, и когато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Директно ти отговарям:1) Не2) Не за всички (все още), но тази кметска управа е единствената която реално полага, и то не малко усилия, за да реши проблема. Тук само в скоби, че в сравнение с 2004 г. през последните няколко години в София се раждат с 30% (4-5 000) повече деца, а проблем с местата имаше и тогава.3) Не и това не трябва да става, докато софиянци не станат отговорни граждани. При положение че има хора, които си изхвърлят *** през прозореца, да се предлагат методи с купуване на торби е меко казано смешно.4) Не знам, но като гледам безобразното талибанско паркиране едва ли са много.Проблеми има още много (кучета, благоустройство на новите квартали), но движението е в правилната посока, който не счита, че това е така, да изрази мнението си на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Значи за статията. Каролев е прав за всичко, което казва.НО това, че го казва не значи, че той ще направи нещо по-добро - напротив.Той си е типичен мошеник, олигарх с професия финансово посредничество т.е. взима едни пари върти ги насам натам и накрая прибира комисионни без да е направил нищо реално. Не по-добър от нормален лихвар на практика.За лично предпочитам Фандъкова - поне не има някаква съвет макар да не разбира много много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
София беше в най-лошо състояние при Янчулев през 90-те. След него Софиянски даже изглеждаше добре. Иначе заради безумното управление на града последните 21 години сега Фандъкова и ББ направо изглеждат като спасители. Така, че сегашното управление е най-доброто на София, но само защото предишните бяха трагични иначе си е посредствено. А далаверите продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
даа, но вероятно е че пак ще я изберат. Това че покаже че 'софиянци' са си виновни че живеят в такава ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
а Фандъкова пък изобщо не разбира какво прави .- аз Сф в по-лошо състояние не съм я виждал - лампите по булевардите не светят или ако светят светят на половина - дупки копане хаос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
не само той ами цялата клика на НДСВ най-вече някои министри които обраха Бантустана както американците не можаха да оберат Ирак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 12 години
Айде сега да ни кажеш от т.нар. "европейско и друго финансиране", колко са заемите и колко от тях са с гратисни периоди ? Защото като мине периода идват едни дооста тежки плащания. Нещо като един реже лентичката, а друг плаща. Впрочем за периода от януари 2003-та досега инфлацията е 60%. Ако бюджетът 2003-та действително е 4 пъти по-малък, то излиза, че реално е скочил точно 2.5 пъти. Пита се обаче наистина:1. Има ли завод за *** Да/Не (ББ нали така стана кмет - Софиянски два пъти ни вкара в зверска мръсотия)2. Има ли места за децата в детските градини Да/Не (аз твърдя, че няма, след като има 3000 деца без места)3. Таксите смет събират ли се на база реално замърсяване, или не ? Защо си отиде Герджиков и какво ще стане с такса смет след изборите ?4. Колко са приходите в бюджета от синята зона и защо са толкова малко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
хендехох
преди 12 години
Благодаря за информацията IMRO. Значи ще си гласувам за Фандъкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Каролев честно казано звучи нормално, но още с първото си интервю директно излъга, и то няколко пъти."Когато бил станал общински съветник (2003 г.), бюджетът на София бил четири пъти по-малък от сегашния, оттогава инфлацията била 25%, но оттогава услугите в София не се подобрили 3 пъти (минус 25% инфлация, ерго, в София много се краде".Инфлацията само през 2007 г. е 12,5 % (половината от това, което твърди Каролев), а кумулативната инфлация от 2003 г. насам е над 50 % - на който му се занимава да изчислява точно колко, да го направи. След това, близо половината от бюджета на София за тази година (около 1,3 млрд. лева) се дължи на европейско и друго финансиране за инфраструктурни обекти (т.е. това НЕ са приходи на общината), каквото финансиране през 2003 г. почти не е имало. Тоест реално имаме едва двойно нарастване на бюджета при над 50 % инфлация и тезата на Каролев издишва моментално като спукан балон. А бланкетни твърдения за корупция без доказателства и баба ми може да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още