IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Павлов: Закупуването на акции онлайн никога не е било толкова лесно

Ръст на инвестициите във взаимни фондове и през 2022 г. прогнозира директорът "Връзки с инвеститорите" и член на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

13:20 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Николай Павлов. Снимка: &quot;ЕЛАНА Фонд Мениджмънт&quot;</em></p>

Николай Павлов. Снимка: "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт"

На 22 ноември Investor.bg ще проведе десетото издание на най-голямата годишна среща на инвестиционната и финансовата общност в България и региона - конференцията Investor Finance Forum. В нея ще участват утвърдени лица от бизнеса и капиталовите пазари, които ще споделят своите очаквания за развитието и тенденциите в икономиката, финансите и бизнес средата. По този повод раговаряме с Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите“ и член на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт".

Investor Finance Forum (IFF) става на 10 години. Как се промениха инвестиционният и финансовият пазар през изминалите 10 години?

- Голямата промяна е в по-широкото навлизане на технологиите и улесняването на достъпа до пазарите за инвеститорите. Самите движения и събития на финансовите пазари са типични за съответния икономически цикъл. 

Но това да инвестираш във фонд или да си купиш акции онлайн, никога не е било толкова лесно. Няма нужда да се ходи до офис, само кликваш на телефона си. Проверяваш от телефона си как нарастват инвестициите ти.

Коя според Вас е думата/терминът на 2021 г. в икономиката?

- Думата, която звучи в главите на инвеститорите, а и на всеки, когато се замисли за парите си – тази година е „инфлация“. Може би ако се направи анализ на съдържанието в интернет и всички медии, това ще се окаже най-често споменаваната дума.

Възможно ли е инфлацията, за която сега се говори толкова много, да представлява и шансове, а не само рискове?

- Това е естествено последствие на политиките на централните банки. Като потребители може да не ни харесва, но голямото печатане на пари, за да се стимулира възстановяването още от глобалната финансова криза, няма как да не доведе до инфлационните процеси. Логиката на икономическата цикличност ще доведе до усмиряване на инфлационния галоп.

Какви са вашите прогнози за развитието на пазара на инвестиции у нас в следващата година?

- Нулевите лихви, инфлацията и тежестта на пандемичната несигурност вече придвижиха хора към инвестирането, което става все по-популярно. Тази година ръстът при инвестициите във взаимните фондове приближи 60%. Очаквам този процес да продължи ускорено и през 2022 г., защото ползите от това парите да не стоят „вързани“, а да работят, са видими.

Тази година Investor.bg празнува 20 години от старта си, а Investor Finance Forum - 10-годишния си юбилей. Каква е ролята на Investor и на Investor Finance Forum в развитието на инвестиционния и финансовия пазар у нас и кое беше най-ценното за вас?

- Investor.bg има важна роля за развитието на българската инвестиционна култура. Без този професионализъм, на който се радваме две десетилетия, би било трудно хората да могат да  взимат информирани решения за парите си. Пожелавам на Investor.bg и Investor Finance Forum да продължат да са тези важни източници на информация за българския инвеститор.

Investor Finance Forum ще премине в хибриден формат, като една част от участниците ще се включат в конференцията в хотел Hyatt Regency Sofia, а други - в специалното телевизионно студио в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, с коментари, анализи и паралелни включвания в реално време от най-големия инвестиционен форум. Конференцията ще се излъчва и на живо в каналите на Investor Media PRO и Investor.bg.

Подробности за програмата и участниците в юбилейното десето издание на Investor Finance Forum ще откриете ТУК, където може да се регистрирате за събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още