IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компании за офис строителство в Източна Европа се пренасочват към хижи в Швейцария

Забавянето на пазара на бизнес имоти в региона кара големи компании за строителство на офис и търговски площи да се преориентират

20:30 | 30.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компании, специализирани в строителството на офиси в Източна Европа, се насочват към проекти далеч от основната си дейност като луксозни швейцарски хижи, за да избягат от тежките условия у дома, засилвайки натиска върху вече пренаселени пазари, пише Bloomberg.

Листнатата във Варшава Globe Trade Centre (GTC), един от пионерите в строителството на офис и търговски площи в Източна Европа (у нас тя е собственик на Mall of Sofia и на офис сгради в Бизнес парка в квартал „Младост“ – бел. ред.) започна радикална промяна миналата седмица, като обяви планове да придобие Ultima Capital, строителна компания, специализирана в луксозни ваканционни жилища, включително луксозна вила на гръцкия остров Корфу и няколко къщи в Швейцарските Алпи. Това се случи малко след като базираната в Краков компания за офис строителство Cavatina Holding създаде подразделение за строителство на жилища под наем, като заяви, че иска да създаде над 10 хил. работни места през идните пет години.

Тенденцията за пренасочване важи и за други места в Източна Европа. Компанията за офис строителство HB Reavis Holding съобщи в края на февруари, че спира инвестициите на местния си пазар в Словакия и в южната съседка Унгария. Вместо това тя ще се съсредоточи върху Великобритания, Германия и Полша.

Ходовете може да имат последици отвъд Полша и Словакия, докато източноевропейските строителни компании се конкурират с фирми от Швеция до Германия и Великобритания за части от пазар, който все още е смятан за сигурен и доходоносен. Те също така се случват на фона на забавяне на пазара на бизнес имоти в голяма част от Европа.

Стратегическите преустройства са някои от най-ярките индикации до момента до каква степен изночноевропейските строителни компании преосмислят начина си на опериране сега, когато ерата на евтините пари свърши. Бизнес модели, създадени във времена, когато цените растяха, имат отчаяна нужда от промяна.

Обратите са особено резки на пазара на офис площи предвид силното представяне в миналото, тъй като голям брой компании изнасят корпоративни функции към региона, за да се възползват от относително ниските цени за квалифицирана работна ръка. Сега индустрията е изправена пред растящи свободни площи, тъй като работата от разстояние става по-популярна и много сгради имат нужда от скъпи ремонти, за да отговорят на още по-строги изисквания за устойчивост.

Ходът на HB Reavis да се съсредоточи върху чуждестранни пазари беше в отговор на „предизвикателната макроикономическа среда, белязана от продължаващ инфлационен натиск, растящи лихви и валутни обезценявания на всички пазари, където оперираме“, съобщи компанията на 28 февруари.

Миналата година доходността от офиси във Варшава, която се движи обратно на цените, нарасна най-много от 14 години насам и продължи да расте през миналото тримесечие, сочат данни на консултантската компания Colliers. В същото време по-високите строителни разходи намалиха очакваната възвръщаемост от инвестиции в полски първокласни офис сгради, съобщи централната банка в доклад от петък.

Цените на офисите във Варшава спадат. Графика: Bloomberg LP Цените на офисите във Варшава спадат. Графика: Bloomberg LP

Преди началото на пандемията и преди централните банки последователно да започнат да повишават лихвите „местните предприемачи можеха просто да чакат, да не правят нищо и да постигат печалби всяка година от преоценки“, коментира главният изпълнителен директор на GTC Золтан Фекете в интервю във връзка с планираното придобиване на Ultima. „Това време вече отмина и трябва да реагираме", допълва той.

Решението на компанията за експанзия отвъд офис сгради на места като Варшава, Будапеща и Белград и да се насочи към луксозни вили в швейцарските планини и имения по гръцкото крайбрежие е несъмнено най-драстичната промяна.

На сайта си GTC съобщава, че иска да създаде „офис и търговски площи, които помагат на хората да водят по-добър и по-балансиран живот“, а Ultima отбелязва, че обслужва елита, като предоставя места, които са „уединени колкото яхта в Атлантическия океан“.

Богатите имат „растящо търсене на ултралуксозни места за настаняване със значително уединение“, казва Фекете. „Големи оператори на места за настаняване не разполагат с решения“, допълва той.

Не всички са съгласни с плана. Ходът е „доста изненадващ“ предвид, че GTC няма опит в сегмента на луксозните хотели, коментира анализаторът от BOS Banl Мачей Вевиорски. Някои акционери може да бъдат „озадачени“ от сделката, счита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още