IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Кауърд: Пазарът на молове в България все още не е наситен

Българският търговски сектор предлага огромни дългосрочни възможности, смята основателят на ZBS, която изгражда бургаския мол Strand

09:09 | 13.06.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Кауърд.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Дейвид Кауърд. Снимка: Личен архив

- Как върви проектът за Strand? Каква е заетостта в момента?

До момента сме изпълнили всичките си цели, така че проектът върви добре. Вървим по план да завършим строителството през следващите няколко месеца и ще бъдем в рамките на бюджета.

Интересът на наемателите се повиши значително през последните няколко месеца. Имаме и голям интерес от страна на един оператор, който самостоятелно би заел около 60% от наличните търговски площи с няколко различни марки.

Търсенето за развлекателните площи изпреварва предлагането, така че в момента сме изправени пред предизвикателство, приличащо на играта “Tetris”.

- Забелязвате ли значителен наемен спад през последните години? Вие лично трябваше ли да понижите нивата?

Една от нашите цели от самото начало бе да направим проекта икономически устойчив за българския пазар, така че много внимавахме да заложим реалистично ниски наеми и да базираме бюджета на нашия проект върху тях. Придържаме се към бюджета както по отношение на строителни разходи, така и наемен приход.

- Наскоро въведохте схема за „колективно наемане“ на площи от страна на наемателите в проекта. Как ви хрумна това? Как беше прието?

Стремим се да изградим взаимоотношения с наемателите, в които всички печелят. Ако те постигат успех, то тогава и ние ще имаме успех. Ние не крием, че самите също сме търговци и изпитваме същите предизвикателства както нашите наематели и разбираме добре техните бизнес затруднения.

Така че за нас беше естествено да работим съвместно с Българската ритейл асоциация и да помогнем за успеха на нейните наематели в Бургас. Схемата се прие много добре и сме сигурни, че ще има повече интерес от предлагането.

- Виждате ли подобрение по отношение на финансирането за имотите в България? Какво е положението в сравнение с пазарите в ЦИЕ?

Говоря редовно с банкери и не виждам особена промяна в тяхната кредитна политика, както в България, така и другаде.

- Какво бихте искали да се промени в България като цяло?

Ако имах едно желание, то би било да намаля бюрократичното бреме на данъчната администрация. Доста се радвам, че плащам данъци именно тук, но в сравнение с други страни системата за отчитане на ДДС е прекалено тежка и не е в полза на предприемачите.

- Кой е вашият любим град в България?

Е, разбира се, това е градът, избран за най-добро място за живот в Българя – Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
А за моловете в Русе мога да направя снимков материал подобно на този, който имаха в една статия за успели и неуспели софииски молове. Може и да е полезно, защото гледам тези теми се коментират и следят тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да и моята братовчедка е от района и преди моловете пазаруваше от Витошка в СФ само. Тя е съпруга на високопоставен там човек в политиката. Но колко % от населението е като моята и твоята братовчедка там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 20
kefal
преди 11 години
Да, столичанин съм. За Русе не мога да коментирам, но от роднини в Добрич и приятели в Силистра знам че все до Варна търчат когато им се наложи да пазаруват нещо по-свястно. Защото просто това е най-близкият им вариант, не че искат посточнно да се разхождат, но им се налага. За Русе не мога да коментирам, не знам, но може и самият мол да е прекалено голям за града, или да има няколко мола които да идват в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
народа пазарува по моловете? ти от София ли си??? в София може и да е така, дори и по морето, но североизточна България както посочи е пълна скръб. Ела в Русе да видиш, колко дупки от молове има изоставени, и колко празни готови молове има. Молове може да се слагат в развити градове, а не по селата както правят тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 27
kefal
преди 11 години
Моловете има още много да бъдат развивани и строени в малките градове у нас. Има цели региони без никакъв мол, например североизточна България: Силистра, Добрич, там няма, трябва все до Варна да се ходи за пазаруване. Или надолу из Кърджали и Смолян, положението е същото. И не си мислете че няма кой да пазарува там, напротив има, но хората ходят до най-близкия мол, само че това в някои случаи може да означава 150-200км път в едната посока. Сбъркана е концентрацията на моловете и тяхното разположение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 29
mnz
преди 11 години
Моловете са добро нещо, това е бъдещето на търговията на дребно. Интересно е, че много хора се опитват да спрат прогреса, а пътя е ясен, трябва да има подобряване на нивото на предлаганата търговска услуга, а това не става само с приказки, а и с инвестиции. Молът предлага много по-добро ниво на търговските услуги: добра обстановка, всичко е на едно място и не ти се налага да обикаляш, има храна, забавления, и т.н. Това е бъдещето и е нереално то да бъде отричано.Обаче у нас има нещо друго, което кара хората да си мислят че моловете не са за нас. Реално моловете в България са струпани в няколко големи града, гояма част са в столицата, несъразмерно много са спрямо броя на столичаните, и това кара хората да си мислят че едва ли не няма кой да пазарува в тях. Да, за столицата е така, обаче има много малки градове в провинцията където няма столичани, няма и молове, а има потенциал. В момента много провинциалисти са принудени да ходят да пазаруват в моловете на столичаните, защото нямат мол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 7
Ogibogi
преди 11 години
Колкото повече молове, толкова повече изнемогващи търговци в тях! Помислете си, ама много добре си помислете преди да взимате магазини в моловете, а после да си скубете косите, да се чудите, как да си плащате наемите, кредитите и плащанията към доставчици и фирми?! А и не забравяйте, че вече касовите апарати са ви свързани с НАП и не може да си триете оборотите и да си плащате на данъчни, както преди ...е пак се плаща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още