IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Др. Цанев: Енергийната ефективност е най-евтиният и достъпен източник на енергия

Спестената енергия замества ефективно вноса и производството на енергия, коментира зам.-директорът на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект

08:14 | 28.04.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драгомир Цанев.<em>&nbsp;Снимка: Център за енергийна ефективност ЕнЕфект</em></p>

Драгомир Цанев. Снимка: Център за енергийна ефективност ЕнЕфект

За енергийната ефективност и мерките за подобряването ѝ разговаряме с Драгомир Цанев, зам.-директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Драгомир Цанев е бакалавър по журналистика и магистър по връзки с обществеността; доктор по журналистика с профилирана специалност "Теория на комуникацията" във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" (2009). Автор на шест научни публикации в областта на управлението на знания и организационната комуникация. Координатор на успешно завършилия проект BUILD UP Skills България; ръководител на дейностите по проектите NET-COM и PassREg (програма Интелигентна енергия – Европа на ЕК) и Финансиране на инвестиции в енергийна ефективност (Икономическа комисия на ООН за Европа). Лектор в редица международни конференции в областта на политиките за устойчиво енергийно развитие.

Г-н Цанев, всички оставаме с впечатлението, че енергийната ефективност на сградите у нас се разбира по малко по-различен начин в сравнение с общоприетото определение по света. Какви са последните тенденции в сферата, които се дискутират поне в европейски мащаб, и кога може да очакваме разговорите и в България да се пренасочат в такава посока?

Можем да очакваме да имаме ефект от енергийната ефективност, когато енергийната ефективност се възприеме като част от енергийния баланс на страната. Поставено по този начин, това звучи наистина абстрактно, но енергийната ефективност в нормалния свят е приоритет номер 1 именно защото тя се приема като най-евтиния и най-достъпния източник на енергия. Смята се, че спестената енергия замества ефективно вноса и производството на енергия.

Когато започнем да разглеждаме енергийната ефективност по този начин, тогава ще открием, че инвестициите във високи нива на енергийна ефективност са не само със съвсем нормални срокове на възвръщаемост, но имат и допълнителни ефекти върху икономическото развитие на местните общности и брутния вътрешен продукт. Това ги прави смислени и високо ценени сред икономическите и обществените кръгове.

При нас е изключително важно да си променим мисленето и отношението. Най-малкото, ние нямаме стратегия за енергийна ефективност, имаме проект за такава стратегия. Първото нещо, което трябва да направим, е да изведем енергийната ефективност като водеща част в енергийната стратегия и да я оценим като източник на енергия.

Какво бихте казали за Закона за енергийната ефективност, който в момента се обсъжда в парламента?

Законът не е лош и дава рамка, в която да се изгради стабилна подзаконова уредба. Ние имаме дългогодишна традиция да използваме германската практика в законотворчеството и смея да твърдя, че нормативните актове в България не са на много по-ниско равнище от тези в Германия. Когато се стигне до въпроса за прилагането им обаче, тук нещата не стоят по този начин.

Отделно енергийните спестявания се залагат основно за индустриалните потребители на енергия...

И да, и не. Големите индустриални потребители на енергия, както и общините и дистрибуторите на енергия, са задължени лица според закона. Тяхната дейност се следи, за да се отчетат спестяванията, които да покрият националните задължения за енергийна ефективност. Това не означава обаче, че мерките при крайното, частното потребление на енергия са изключени. Всички тези задължени лица може да въвлекат в своята дейност крайните потребители. Те могат да прилагат мерки за енергийна ефективност, от които да се възползват крайните потребители.

Много сериозна европейска практика е например дистрибуторите на електричество да стимулират финансово мерки за енергийна ефективност при крайното потребление, макар това да звучи противоречиво на пръв поглед. В развитите държави това е редовна практика, защото на първо място позиционира компаниите като обществено отговорни организации и на второ място – спестява им допълнителни инвестиции за поддръжка на преносната мрежа, за закупуване на енергия в пикови моменти, когато тя е по-скъпа и т. н. Същото важи и за общините. Мерките, които те предприемат за техния сграден фонд, в голяма степен са експлоатирани и не могат да бъдат достатъчни за значително намаляване на потреблението на енергия в населените места. Когато обаче се стимулират мерки за крайното потребление на енергия, това ще подобри комфорта на гражданите.

Какви са необходимите законодателни промени в сферата на енергийната ефективност, освен това, което се дискутира в момента?

Не бих казал, че са необходими спешни законодателни промени. Законодателството има една крива на развитие, то не е константна величина. Подтиквано и от европейските директиви, и от икономическите и социалните реалности, законодателството се развива. Да, вярно е, че то най-често следва обществения живот, а не го предвижда, както би било в идеалния случай, но не бих търсил радикални промени в законовата рамка. За сметка на това бих търсил наистина спешни мерки в стратегическото целеполагане, както говорихме.

Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Друже в коментар 2 съм написал СУВЕРЕНА с едно ''н'' ,и мисля ,че когато се пише ,че държавата е суверенна се пише с две ''н'' но това да ми са грешките ПРАВОПИСНИТЕ ГРЕШКИ НЕ СА ГРЯХ - ИМА КЪДЕ ПО-СТРАШНИ НЕЩА КОИТО ВОДЯТ ДО УБИЙСТВА И Т.Н. В коментар 4 съм обяснил подробно за ционизма и как лихвата и т.н. дерегулации на финансовата ''индустрия'' води пряко или косвено до хаос и войни Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Сложно е но трябва едни път за винаги да се обясни - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Само за финансите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
СУВЕРЕНА, друже, с едно "н".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
продължение на коментар 3 Аз съм далеч от мисълта да се заяждам а просто искам да им помогна и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379 (предложена от 25 страни, между които Афганистан, Куба, Египет, Оман, Катар и др. и гласувана освен с тях с още 72 гласа "за" - между които СССР, България, всички страни от социалистическия лагер, Либия, Китай, Албания, Катар, Оман и др., 35 "против" - между които западноевропейските страни, Австралия, САЩ, и др, 32 "въздържал се" - между които Япония, Чили, Перу, Сингапур и др.), която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Продължение на коментар 2 Един път за винаги трябва да се разбере ,че в международното право всяка държава е СУВЕРЕННА тоест може с референдум да реши например 1 милиард лева от бюджета да се раздадат през държ.банка до 0,01% лихва за саниране и т.н. ,и това не може да се разглежда като държавна помощ тоест Лисабонският договор и търг.споразумение между САЩ и ЕС не може да са над международното право и Конституцията Обяснил съм го тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Искат да подменят - изопачат международното право Четете и мислете защото ще ви поробят и наистина нещата са малко сложни но ако се обяснят добре се разбира за какво става въпрос Няма нужда от юрид.образование за да се разбере ,че всяка държава е СУВЕРЕННА и гражданите могат да решат с референдум всичко и проблема е ,че гражданите са неуки и това се използва от орган.межд.престъпна група но като цяло става въпрос за изопачаване,подмяна на основите на юридическата наука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Някой ми изтри коментара защото пиша ,че има организирана межд.престъпна група ли ???СУВЕРЕНА каза дали да има държ.банка до 0,01% лихва за саниране и това не може да се разглежда като държ.помощ защото всяка държава е СУВЕРЕННА Може да се вземе пример от Англия - http://***.greentech.bg/?p=37754 за санирането и за топла вода от слънцето - http://***.greentech.bg/?p=41529,и съм описал основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите и за финансовата е най-лесно но трябва да се обясни подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 9 години
При положение, че имаме излишъци на ел. ток.. е меко казано странно да се говори за енергийна ефективност.. да не говорим, че то и сега сметките не са чак толкова големи. Вярно всеки иска повече, като дава по-малко, но това не трябва да е самоцел. Особено ако всичко това е свързано с големи допълнителни разходи.Имаше даже едно изследване в Германия - за инвестициите в енергийна ефективност.. резултатите не бяха добри. Реално инвестициите са много повече отколкото спестеното от тях. Да не говорим, че те не са за вечни времена, имат си време на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още