IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Стандартите за енергийна ефективност в България трудно ще проработят

Показателите, заложени в нашите стандарти, са два пъти по-завишени в сравнение със стандартите за пасивните сгради, само че никой не ги спазва, според експерт

08:03 | 28.08.15 г. 9
<p>
	Арх. Иван Иванов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Арх. Иван Иванов. Снимка: Личен архив

Арх. Иван Иванов е завършил Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. Кариерата си започва през 1999 г., а от 2009 г. е управител на архитектурно студио „Дидпроект“. От 2014 г. е сертифициран проектант на пасивни сгради към Passive House Institute – PHI в Дармщат, Германия. Член е на Международната асоциация за пасивни сгради (The International Passive House Association). С арх. Иванов разговаряме за строителството на пасивни сгради като дългосрочна инвестиция.

- Нека да започнем с това какво всъщност представлява пасивната сграда?

- Пасивната сграда няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. Това е енергоспестяваща сграда с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия.

Основното е вентилационната система с възстановяване на енергията от отработения въздух чрез използване на топлообменник (рекуператор). Принципът на работа на вентилационнта система е следният: постъпващият външен пресен въздух се среща в топлообменника с изходящия отработен въздух, без да се смесват. Отработеният въздух отдава топлината си на пресния въздух и той преминава през филтър, подобен на филтъра на климатика на автомобилите, а оттам по въздуховодите се отвежда към помещенията.

Свежият въздух се доставя в помещенията в горната част (покрай тавана), където се смесва с въздуха в помещението и се отвежда от долната част на стаята чрез вентилационни отвори в интериорните врати. По този начин сградата се охлажда през лятото, а през зимата се отоплява.

- Какъв е принципът на строителство на пасивните сгради?

- Като при обикновените сгради, но трябва да е съобразено с условията. Хубаво е да е с южно изложение, да има засенчване от юг, изток и запад, тъй като през лятото слънцето е доста силно, а от изток и запад е ниско. Необходима е по-дебела изолация – за България 20-25 см. Качествени прозорци, за нашия климат е задължително да се постави троен стъклопакет. Формата на сградата освен това трябва да осигурява минимално съотношение между обема и околната повърхнина, за да се губи по-малко енергия. Проектира се със специален софтуер – „Пакет за проектиране на пасивни сгради“ (Passive House Planning Package – PHPP) и designPH, разработен от Института за пасивни сгради след многократни измервания, наблюдения и научни анализи на вече построени пасивни сгради. 

- Темата за строителството на пасивни сгради стана доста популярна в България през последните няколко години, а в други страни в Европа традициите са малко по-дълбоки. С какви темпове се развива то?

- Първата пасивна къща в света е построена през 1991 г. в Германия. Проектът е взаимстван от един арктически кораб на Фритьоф Нансен. Професорите в Института за пасивни сгради са изследвали дали принципите, приложени при кораба, не могат да се ползват и в строителството на сгради.

В България доста хора си правят реклама, че строят пасивни къщи, като най-често става въпрос за дървени къщи, рекламирани като пасивни. Те обаче не са пасивни. Има построена само една пасивна сграда, която е сертифицирана - детска градина в Габрово. В момента е в строеж и пасивна еднофамилна къща в с. Марково до Пловдив, която предстои да бъде сертифицирана.

Има още три-четири такива проекта, които са направени от колеги – сертифицирани проектанти, но собствениците нямат стимули да ги сертифицират. Издаването на удостоверение, че сградата е пасивна, струва немалко пари, а няма и български фирми, които да издават такива документи.

- Една стара сграда може ли да се реновира така, че да стане пасивна?

- За разлика от новото строителство, при обновяването на стари сгради често възникват много проблеми, които могат да се окажат доста голямо препятствие за прилагането на стандарта „Пасивна сграда“. От скоро е въведен и стандарт EnerPHit за стари сгради. Този стандарт дава възможност за съобразяване със съществуващите условия, като в същото време използва принципите на пасивната сграда и осигурява много добър комфорт на обитаване, дълготрайност на конструкцията и енергийна ефективност.

Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
"...Показателите, заложени в нашите стандарти, са два пъти по-завишени в сравнение със стандартите за пасивните сгради, само че никой не ги спазва, според експерт..."Ами въпрос е ЗАЩО залагат стандарти, които са неприложими. Подозирам отново мутренски сметки с цел надуване на строителни сметки.А да живееш в сграда с вентилационна система изобщо не е безвредно занимание. Хората са направили сметка колко и какви замърсявания и бактерии се натрупват и колко излиза поддръжката на такава система на горе-долу приемливо равнище. Резултатът е ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ, податливост на инфекции, разходи за поддръжка, надвишаващи значително разходите за отопление. Да икономисвам от електроенелгия, а да си давам парите за поддръжка и още дявол зае какво, да се ръся за лекарства, да страдам от алергии... благодаря. Искам нещо по-естествено. Неслучайно американците не се затимават с такива глупости, а живеят в еднофамилни къщи с широки дворове, с достъп на светлина и въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
"...Показателите, заложени в нашите стандарти, са два пъти по-завишени в сравнение със стандартите за пасивните сгради, само че никой не ги спазва, според експерт..."Ами въпрос е ЗАЩО залагат стандарти, които са неприложими. Подозирам отново мутренски сметки с цел надуване на строителни сметки.А да живееш в сграда с вентилационна система изобщо не е безвредно занимание. Хората са направили сметка колко и какви замълсявания и бактерии се натрупват и колкоизлиза поддръжката на такава система на горе-долу приемливо равнище. Резултатът е ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ, податливост наинфекции, разходи за поддръжка, надвишаващизначително разходите за отопление. Да икономисвам от електроенелгия, а да си давам парите за поддръжка и още дявал зае какво, да се ръся за лекарства, да страдам от алергии... благодаря. Искам нещо по-естествено. Неслучайно американците не се затимават с такива глупости, а живеят в еднофамилни къщи с широки дворове, с достъп на светлина и въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Печалният извод от цялата ти глупост е, че когато се пише за енергийна ефективност следва да се четат учебници по физика, а не по маркетинг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Глупост 2: Щели да загряват входящия въздух от изходящия. Да допуснем, че топлообменът става на 100% и се обменя целия въздух. Да допуснем, че вътре е 25 градуса, а вън -5. До колко мислиш, че ще загрееш входящия въздух ? Правилно - макс. до 10 градуса, понеже тогава температурата на двата потока се изравнява. С какво ПАСИВНО ще вдигнеш температурата до 25 градуса ? С нищо. А с какво пасивно ще прокараш въздушните потоци през топлообменника ? Пак с нищо. Цялата работа с топлообменника е една голяма уйдурма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Това с възстановяването на енергията съдържа две големи глупости:1. Основната част от топлинната енергия се акумулира не във въздуха, а в стените. Не случайно хората ти казват - проветри се зиме за 5 мин. за да се обмени целия въздух, а стените за това време не отдават почти никаква енергия. Самият въздух е топлоизолатор. Топлинната енергия, която съдържа е под 10% от топлината в стаята. В този смисъл целият въздух да обмениш - ще загубиш нищожна част от топлината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
"Основното е вентилационната система с възстановяване на енергията от отработения въздух чрез използване на топлообменник (рекуператор)"Пропусна да обясниш как дядо ти е решил въпроса. И с какво се е топлил другите 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Като цяло идеята за пасивната сграда не е лоша, но както винаги - вижте подробностите. Преди време четох една датска концепция - приемливата температура зимата била 18 градуса ! Ако станело по-хладничко - просто си слагаш (още) един пуловер. Благодаря. Мисля, че ще предпочета да си платя и да ми е топло, а то така всеки бг-шенсионер живее в пасивна панелка. Иначе по-сериозно. Едва ли първата пасивна къща е построена в Германия. Дядо ми, лека му пръст, имаше кирпичена къща (впрочем тя още се обитава, преживяла поне 3 тежки земетресения).Къщата беше издигната на 1 м. над земята, имаше дебели стени, двойни прозорци, чардак, ориентирана беше юг-север, топлеше се 50% с еко дърва, лятото беше хладно, зимата беше топло, а зимите там не е като да бяха шега - хората си заравяха лозите да ги пазят от студа. Имаше и пасивна хладилна камера - подземна маза с каменни стени - държеше постоянна хладна температура. Изобщо - онези от 91-ва могат само да се учат от кораба на Фрам и нашите стари майстори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още