IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът на Тръмп към риска се завръща

Инвеститорът избира активите, които познава най-добре - курорти и голф игрища

13:53 | 28.03.12 г.
Апетитът на Тръмп към риска се завръща

 

Доналд Тръмп отново проявява интерес към риска в сектора на недвижимите имоти, предаде Wall Street Journal.

Инвеститорът, който стана по-предпазлив след като се опари в началото на 1990-те години, успя до голяма степен да избегне сериозните последици от последната криза, като ограничи сделките си през годините на бума до лицензиране на марката "Тръмп" на други компании.

По-рано тази година обаче той плати 150 млн. долара за Doral Golf Resort & Spa, като по този начин спаси комплекса от фалит. Смесено дружество между Тръмп и Colony Capital LLC пък планира да инвестира около 200 млн. долара, за да превърне историческата сграда на Старата поща във Вашингтон в хотел.

Сега Тръмп прави нов залог. Той увеличава вложенията си в Trump International Hotel and Tower в Чикаго, която е втората по височина сграда в града. По-рано този месец Тръмп плати 48 млн. долара, за да изкупи дяловете на група по-малки кредитори начело с Fortress Investment Group в 92-етажната сграда.

Имотът бе едно от малкото изключения от предпазливата концепция на Тръмп по време на годините на бума. Той вложи около 73 млн. долара от собсвените си пари в кулата, която отвори врати като хотел и жилищна сграда прз 2008 г.

Все още далеч не е ясно дали Тръмп в крайна сметка ще спечели от инвестицията си. Все пак той е сигурен, че търсенето на луксозни апартаменти в Чикаго на стойност над 1 млн. долара ще се съживи силно.

До момента от общо 486-те жилищни апартамента в сградата са закупени 337, или около 69%. В нея има и 339 хотелски апартамента, които се продават на инвеститори и могат да се използват като хотелски стаи, когато собствениците им не ги обитават. Към края на 2011 г. от тях са били продадени едва 159.

По-рано този години Тръмп и дъщеря му Иванка купиха голф комплекса Doral във Флорида за 150 млн. долара. Те планират да инвестират в него още между 150 и 200 млн. долара, за да реновират хотела със 700 стаи и петте професионални голф игрища в комплекса.

Така Тръмп се присъединява към инвеститорите, които вярват, че секторът на имотите предлага изгледи за по-добра възвръщаемост в сравнение с конкурентните инвестиции, като акциите или облигациите.

Той избира активите, които познава най-добре - курорти и голф игрища. Освен това, също като други инвеститори, които искат да купуват имоти, Тръмп няма друг избор, освен да влага собствени средства, тъй като на пазара се предлагат твърде малко кредити или пък на твърде висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още