IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Corio: Предстои година, изпълнена с предизвика-телства

Холандската компания, която имаше планове да строи мол в България, се съсредоточава върху продажбата на нестратегическите активи

10:16 | 15.02.13 г.
Corio: Предстои година, изпълнена с предизвика-телства

Холандската строително-инвестиционна компания Corio, която притежава терен и в България и планираше строителството на мол, очаква и 2013 г. да е изпълнена с предизвикателства заради свиващите се продажби на дребно, пише онлайн изданието PropertyEU.

През 2012 г. компанията отчете 0,8% спад на продажбите на дребно в мрежата си от търговски центрове и не очаква положителна промяна през годината.

„Хората харчат по-малко, отколкото в предишните години, заради свитите разполагаеми доходи или поради нарастващата несигурност“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Герхард Грьонер. „В близко бъдеще очакваме без съмнение и 2013 г. да е изпълнена с много предизвикателства и извънредни пазарни обстоятелства“, допълни той.

По думите на Грьонер тази година ще бъде „година на преход“, в която компанията ще се фокусира върху изпълнението на стратегията за преструктуриране. Предвижда се чрез продажба на нестратегически активи да се подобри ефективността и да се оздравят финансите на дружеството.

Компанията планира да продаде през следващите 3 – 4 години портфейла си от традиционни търговски центрове и да се съсредоточи върху моловете на ключови пазари и локации във формат „любимо място за срещи“.

Стратегическите активи на компанията показват по-добра устойчивост и през миналата година са се обезценили с 2,8% спрямо 2011 г., сочат данни на компанията. Общият й портфейл от активи е отписал близо 4 на сто от стойността си.

Все още не е ясно какво ще се случи с терена на компанията в София. Тя придоби парцела през 2006 г., но плановете й за строителството на мол не се осъществиха заради кризата.

Грьонер още преди няколко години каза, че българският пазар се наводнява с молове, но компанията запази терена и реши само да наблюдава ситуацията.

По-активно обаче е дружеството в съседна Турция, където оперират 6 търговски центъра с обща площ над 223 хил. кв. м.

Заради високата задлъжнялостна Corio през миналата година се появиха слухове за поглъщането на компанията от по-големи нейни конкуренти. Ръководството й тогава коментира, че „всеки е свободен да купи акции“, но поне досега тези слухове не се оправдаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още