IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите се завръщат на пазара на жилища

2015 г. ще донесе ръст на сделките и цените на имотите при недостиг на качествено строителство, прогнозират от бранша

09:01 | 03.01.15 г. 131
Автор - снимка
Създател
Купувачите се завръщат на пазара на жилища

Продължават да липсват качествени имоти за продажба

Стойкова допълни, че проблемите на имотния пазар у нас са доста и няма как бързо да бъдат разрешени. „Най-очевидните от тях са липсата на качествено предлагане, офертите за некачествени или силно амортизирани и в нужда от основен ремонт имоти, заедно с неадекватно формирани пазарни цени. Такива оферти задръстват пазара с на практика непродаваемо съдържание“, добави брокерът.

Според нея предлагането ще се възстановява с пазара, афертните цени следва да се преосмислят, а продавачите да се доверят на консултантите и брокерите при формирането на цените.

В същото време е нужно да има и по-добри регламенти за професията брокер, както и генериране на по-добра информация и статистики за пазара, за да има повече прозрачност и информираност за участниците.

Липсва и държавната политика в осигуряване на стимули за покупка на първи дом, както и повече реклама на имотите ни зад граница, каза още Стойкова. Необходими са и повече стимули за чуждестранни инвестиции, които са ключови, отбеляза още брокерът.

Покачване на цените и повече сделки през 2015 г.

Ново покачване на активността на жилищния пазар ще донесе 2015 г., убеден е Богданов.  Според него сделки ще се сключват по-бързо, а към края на годината цените ще бъдат с около 8% по-високи от сега. “Активизирането се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо че не се очакват реални нови сътресения в този сектор”, добави Богданов.

Според него забавянето на изплащането на парите от КТБ допълни мотивите на някои хора и много от тях взеха решения за инвестиция в имот. Като резултат броят на сделките може да скочи с около 15% в рамките на следващите 12 месеца. “Активизирането ще се усеща най-вече в най-големите градове и главно в столицата”, обясни експертът.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.

Не е ясно за момента как ще се развива пазарът на ваканционни имоти по черноморските и планинските ни курорти, добави Богданов. „Доколко руските купувачи ще продължат да инвестират средствата си в имоти зависи от разрешаването на геополитическия конфликт между Русия, ЕС и САЩ“, коментира той.

В същото време проблемите на имотния пазар могат да бъдат решени частично с намаляване на бюрокрацията и стимулиране на бизнеса, свързан с инвестиции в строителство. „Очакваме, че след рестарта на програмата за безвъзмездно саниране с финансиране от около 2 млрд. лева ще бъдат санирани известна част от панелните жилища в страната“, смята експертът. Това ще доведе до повишаване на предлаганите такива имоти, заключи Богданов.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

79
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 9 години
Alogatore q kagi u Varna kav e tempa na spad na cenite poslednite da kagem 2-3 g.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 0 rate down comment 8
data
преди 9 години
Abe pi4 6to pi6e6 gluposti? Kreditora pri koito e zalog toq imot kvo pravi? Stoi i se kefi kak mu otlitat kintite li?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 24 rate down comment 2
alligator_29
преди 9 години
Лека - полека ще се окаже, че повечето драскачи под статиите за недвижимите имоти са посредниците на недвижими имоти )))) Дето ни убеждават, как ще се вдигнат цените. Само, че забравяте, че всяка година се публикуват едни и същи статии от различни автори, а цените си вървят надолу ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 9 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 9 години
Не си ме разбрал. Казах ти какво ми е отговаряно когато съм питал. Не съм участвал в публична продан от ЧСИ, защото не ми се е налагало, нито офертата е била толкова атрактивна, нито имам връзки. Ако се спра на нещо и аз бих си карал по процедура. Исках да ти кажа не теб и на други на които не им е ясно, че примамливи оферти се продават на свои хора срещу комисионна разбира се още преди да са достигнали публичната продан (която е ясно че е 100% публична и няма как да не е прозрачна). Сега разбра ли ме, отбелязах с разочарование че в тази игра има тънкости не по правилата, от които аз за съжаление не съм успял да се възползвам, но това не ми пречи да се интересувам. А за цененето на парите, отговора ти сега вече ми хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 12
data
преди 9 години
A i me boli toqgata za minus4etata.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 2 rate down comment 13
kalendar
преди 9 години
Много ясно, че тариката не е стъпвал. Той ги е чул тия работи от един приятел, дето ги е чул от едни играчи, дето са си говорили в едно заведение на съседната маса:) Ей, Стоянов-ако дружиш с мен ще те водят при директора и ще те портят на класната:) Помисли пак:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 9
data
преди 9 години
Ba, az ne.te za6titavam prosto horata pi6at gluposti 4uh, kazaha mi, pak edin priqtel:) .Gluposti na.tarkaleta. V golemite.gradove tiq obqvi gi.slqdqt dosta hora koito si znaqt rabotata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 8
data
преди 9 години
Toq ne e stapval pri 4si. Edinstveno ako tie frend moge da ti se obadi ako nqkoi imot e interesen i e ocelql do 3 ti targ. I pak v golemite gradove e trudna zada4a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 13
kalendar
преди 9 години
ако продължаваш да ме защитаваш ще ти се случи квото на мен-преди да си написал поста ще имаш по два-три минуса, няма значение какво пише вътре:)...лош ПР е да дружиш с мене:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
Ей сега и аз имам такъв случай, но е за малко пари-взех ги на 29ти декември, а търгът беше септември. Може и да са дошли малко по-рано но при всяко положение е било след 15 декември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още