IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите се завръщат на пазара на жилища

2015 г. ще донесе ръст на сделките и цените на имотите при недостиг на качествено строителство, прогнозират от бранша

09:01 | 03.01.15 г. 131
Автор - снимка
Създател
Купувачите се завръщат на пазара на жилища

Продължават да липсват качествени имоти за продажба

Стойкова допълни, че проблемите на имотния пазар у нас са доста и няма как бързо да бъдат разрешени. „Най-очевидните от тях са липсата на качествено предлагане, офертите за некачествени или силно амортизирани и в нужда от основен ремонт имоти, заедно с неадекватно формирани пазарни цени. Такива оферти задръстват пазара с на практика непродаваемо съдържание“, добави брокерът.

Според нея предлагането ще се възстановява с пазара, афертните цени следва да се преосмислят, а продавачите да се доверят на консултантите и брокерите при формирането на цените.

В същото време е нужно да има и по-добри регламенти за професията брокер, както и генериране на по-добра информация и статистики за пазара, за да има повече прозрачност и информираност за участниците.

Липсва и държавната политика в осигуряване на стимули за покупка на първи дом, както и повече реклама на имотите ни зад граница, каза още Стойкова. Необходими са и повече стимули за чуждестранни инвестиции, които са ключови, отбеляза още брокерът.

Покачване на цените и повече сделки през 2015 г.

Ново покачване на активността на жилищния пазар ще донесе 2015 г., убеден е Богданов.  Според него сделки ще се сключват по-бързо, а към края на годината цените ще бъдат с около 8% по-високи от сега. “Активизирането се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо че не се очакват реални нови сътресения в този сектор”, добави Богданов.

Според него забавянето на изплащането на парите от КТБ допълни мотивите на някои хора и много от тях взеха решения за инвестиция в имот. Като резултат броят на сделките може да скочи с около 15% в рамките на следващите 12 месеца. “Активизирането ще се усеща най-вече в най-големите градове и главно в столицата”, обясни експертът.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.

Не е ясно за момента как ще се развива пазарът на ваканционни имоти по черноморските и планинските ни курорти, добави Богданов. „Доколко руските купувачи ще продължат да инвестират средствата си в имоти зависи от разрешаването на геополитическия конфликт между Русия, ЕС и САЩ“, коментира той.

В същото време проблемите на имотния пазар могат да бъдат решени частично с намаляване на бюрокрацията и стимулиране на бизнеса, свързан с инвестиции в строителство. „Очакваме, че след рестарта на програмата за безвъзмездно саниране с финансиране от около 2 млрд. лева ще бъдат санирани известна част от панелните жилища в страната“, смята експертът. Това ще доведе до повишаване на предлаганите такива имоти, заключи Богданов.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

109
rate up comment 18 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
истината е, че една и съща психоза не може да се създаде по един и същи начин два пъти поред ;)много отдавна, дали не беше през 2009, тук някъде написах че бъдещето на пазара на недвижими имоти у нас е в сегментацията - някои видове имоти не се обезценяват, за други вече няма причини да поскъпват. може да се създаде някакъв временен интерес с добре написани статии и координарно медийно въздействие, но обратният ефект след всяко поредно такова мероприятие ще е все по-силен. а ползата все по-малка. дали това е път нанякъде ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 16 rate down comment 3
julian12
преди 9 години
Господин Велев, упорито спами онлайн вестниците с подобни статии. Дребна, евтина душица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 17 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
Това беше надеждата - десетките милиарди депозити .До тук беше пазара на НИ според мен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 24 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Говори се основно за връщане на доверие към НИ поради загубата на такова към банки и депозити. Нека да уточним - загубата на доверие към един не означава връщането на доверие към друг! 2-ро сами признавате , че ако има сделки то те са именно на базата на паника и страх .Което значи че точно тези имоти ще излязат скоро на пазара , когато техните купувачи разберат какво са направили.Това беше един тест , за това колко пари могат да бъдат вкарани в имоти при една паника на фона на ниски лихвени проценти по депозити.Резултата е крайно отчайващ за пазара на НИ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 4 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 9 години
Еха, какво стана тука, какъв е този чат рум :) Освен и аз да се включа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 0 rate down comment 7
data
преди 9 години
Otvori si zagor4ica:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Голям си, братле. Като го прочетох станах на крака и изръкоплясках... Даже викнах жена ми и тя ти ръкопляска и ти иска телефона, да се запознае с някой истински мъж. Пиши ми на лично, ще и го предам.Айде лека вече наистина от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 0 rate down comment 7
data
преди 9 години
Ti kat nqm6 argumenti zapo4va6 darasi6 tapotii li?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 1 rate down comment 8
data
преди 9 години
Tam fundamenta e kofti . No ne zaradi tova deto si.go napisal v prednata.tema. Rublata prosto spihna a kakto znae6 dosta. ot kupuva4ite.sa.s fiksiran dobod.v.rubli i pak tiq.150 % mi se vigdat presileni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 14 rate down comment 3
sisi333
преди 9 години
Тази очаквания всяка година ги очакват ама не се случват ! А сезонните имоти 150% ще снижат своята цена тъй като Руснаците масово започнаха да продават ваканционните си жилища по черноморието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още