IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази рекордно ниските лихвени проценти в еврозоната

БВП на еврозоната нарасна силно през второто тримесечие, но нарастващите икономически рискове накараха ЕЦБ да запази меката монетарна политика

15:03 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ запази рекордно ниските лихвени проценти в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) се въздържа от промени в паричната си политика и през септември, като остави основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското му ниво от 1%. 

Данни на Евростат потвърдиха днес, че през второто тримесечие икономиката на еврозоната е нараснала с най-силните си темпове за последните четири години заради рекордния износ и инвестициите на компаниите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е повишил с 1% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,3% на тримесечна база. Поевтиняването на еврото е помогнало на износа да скочи с 4,4%, а инвестициите на компаниите се увеличават с 1,8 на сто.

Потребителските разходи на свой ред се увеличават с 0,5% спрямо първото тримесечие.

В сравнение с миналогодишните си нива БВП на 16-те страни, въвели еврото, нараства с 1,9 на сто, след като се повиши с 0,8% на годишна база през първото тримесечие.

Икономиката на еврозоната обаче се възстановява неравномерно и може да загуби част от инерцията си заради заложените от правителствата на редица европейски страни съкращения на държавните разходи.

БВП на Германия нарасна с рекордните 2,2% през второто тримесечие, докато този на Франция и Италия се повиши съответно с 0,6% и 0,4%. Междувременно икономиката на Гърция се сви с 1,5 на сто. Тези икономически различния според анализатори ще затруднят ЕЦБ при постигането на оптимална парична политика в еврозоната.

Германската икономика се възстановява по-бързо от периферните страни, главно благодарение на износа за Китай и други развиващи се страни. В същото време Гърция, Ирландия и Испания страдат от слаб растеж, докато правителствата им съкращават своите разходи.

Нееднаквото възстановяване на еврозоната може да накара ЕЦБ да удължи срока на действие на програмите за отпускане на неограничени краткосрочни заеми на банките в еврозоната. Така ще се гарантира достъпа им до ликвидност за по-продължителен период от време като допълнителна мярка за подкрепа на икономиката.

По време на месечното си заседание през юни ЕЦБ прогнозира растеж на икономиката на еврозоната от 1% през тази година и 1,2% през 2011 г. По време на пресконференцията на нейния президент Жан-Клод Трише по-късно днес ЕЦБ ще обяви новите си прогнози за БВП и инфлацията в еврозоната през тази и следващата година.

Основният лихвен процент в еврозоната падна до рекордно ниското ниво от 1% на 13 май 2009 г., като се очаква да се задържи на него поне до края на тази година, стига годишната инфлация в еврозоната да не надмине определения от ЕЦБ таван от 2%. През август индексът на потребителските цени във валутния блок нарасна с 1,6% спрямо 1,7% през юли.

Еврото поскъпва за трети пореден ден срещу долара днес, като към 14:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2821 долара за евро. Повишението за деня възлиза на 0,1%, след като еврото напредна с близо 1% вчера.

Единната европейска валута е поевтиняла с близо 11% срещу долара от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още