IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравното възстановяване на еврозоната: новото предизвикателство пред ЕЦБ

Организирането на общата парична политика в еврозоната ще става все по-трудно заради различията между ядрото и периферията

07:55 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неравното възстановяване на еврозоната: новото предизвикателство пред ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) натрупа значителен опит в борбата с финансови кризи през последните три години. Сега обаче нейното ръководство е изправено пред ново тежко предизвикателство, а именно - как да води паричната си политика в една валутна зона с две различни скорости на икономиката, коментират анализатори, интервюирани от AP. 

Според икономистите на Commerzbank добрата новина за ЕЦБ е, че европейската икономика все още расте, но задълбочаващите се различия между отделните страни ще усложнят нейната задача.

Основният лихвен процент в еврозоната се очаква да остане на рекордно ниското си ниво от 1%, до което падна през май 2009 г. Лихвеното решение на ЕЦБ излиза в 14:45 ч. българско време днес и ще бъде съпроводено от най-новите прогнози на централната банка за брутния вътрешен продукт (БВП) и инфлацията в еврозоната през тази и следващата година.

През юни ЕЦБ прогнозира ръст на БВП на еврозоната от 1% през 2010 г., а ранните оценки за инфлацията през август показаха, че тя възлиза на 1,6% на годишна база, което отговаря на поставените от ЕЦБ цели за поддържане на ценовата стабилност в Европа.

Данните за БВП на еврозоната през второто тримесечие обаче показаха ясно все по-големите икономически различия между отделните страни. Германската икономика нарасна с рекордни темпове, докато в Гърция БВП се сви с 1,5% за същия период.

БВП на Франция, Италия и Испания в същото време се повиши със скромните 0,2% до 0,6%.

За периферните страни ще бъде още по-трудно да се върнат към растеж през идните години и заради мерките на правителствата за икономии в държавния сектор. Освен това нивото на безработица в Европа, подобно на това в САЩ, остава на високи нива от около 10%.

Според икономистите на UniCredit организирането на общата парична политика в еврозоната ще бъде трудно, докато ядрото на валутния блок се радва на силен икономически растеж, а в периферията страдат от ниска конкурентоспособност и периодични пристъпи на напрежение във финансовия сектор и на пазара на държавни облигации.

Заради тези различия все повече нарастват очакванията, че президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише може да удължи периода на действие на програмата на ЕЦБ за отпускане на спешни неограничени заеми на търговските банки в еврозоната за срок от три месеца.

В края на миналата седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че е готов да предприеме нови стъпки за насърчаване на икономиката, в случай че изгледите пред нея се влошат рязко. Засега обаче според него американската икономика се развива според очакванията на централната банка на САЩ.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер, който е най-вероятният наследник на Трише като президент на банката, заяви в края на август, че изтеглянето на извънредните мерки за кредитиране на банките няма да се обсъжда преди началото на следващата година.

Търговските банки, особено тези, които разчитат на ЕЦБ за достъп до финансиране, може да се окажат изправени пред ликвидна криза през декември, когато приключват програмите на ЕЦБ за осигуряване на ликвидност в банковата система.

Междувременно подновеното напрежение на пазарите на държавни ценни книжа припомни, че икономическият климат остава нестабилен и може да донесе нови проблеми на страните с големи бюджетни дефицити. Кредитната агенция S&P намали рейтинга на Ирландия през август, но въпреки това правителството продаде успешно ДЦК за 600 хил. евро.

Другата седмица се очаква и лихвеното решение на Английската централна банка. Според пазарните прогнози основният лихвен процент във Великобритания няма да се промени поне до средата на 2011 г. като компенсация за предвидените от правителството съкращения на държавните разходи.

Британската икономика нарасна с най-бързото си темпо за последните две години през трите месеца до края на юни, но инфлацията се задържа над заложения от централната банка таван от 2% за пети пореден месец, като възлезе на 3,1% на годишна база през юли.

Еврото поевтинява с 0,1% срещу щатския долар днес, след като вчера курсът му скочи с повече от 1%. Към 7:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2793 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още