IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P смъкна рейтинга на Ирландия заради слабата банкова система

Оценката на държавния дълг на страната вече е АА-, на страната е поставена негативна перспектива

09:00 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
S&P смъкна рейтинга на Ирландия заради слабата банкова система

Standard&Poor's взе решение да понижи кредитния рейтинг на държавния дълг на Ирландия. Като причина за това са изтъкнати високите разходи за подкрепа на финансовата система на страната и нестабилността на банките, съобщава Ройтерс.

Рейтингът на ирландските правителствени облигации вече е АА-, което е с едно ниво под предишната оценка. Перспективата пред рейтинга обаче е негативна, което означава, че в рамките на следващата година той може да бъде понижен отново.

„Очакваните фискални разходи на правителството за подкрепа на финансовия сектор се увеличават значително над предходните прогнози“, коментират от S&P. Анализаторите на агенцията прогнозират, че на страната ще са нужни около 90 млрд. евро за подкрепа на банковия сектор.

Притесненията на инвеститорите за стабилността на банковия сектор се усилиха тази седмица, след като Anglo Irish Bankearlier спечели разрешение за допълнителна помощ от държавата в размер на 10 млрд. евро. По оценки на централната банка пък спасяването на финансовата институция може да струва до 25 млрд. евро.

Новата финансова инжекция към банковия сектор ще увеличи държавния дълг до 113% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2012 година. Това е един път и половина над средното за страните от еврозоната и далеч над съотношението, което се наблюдава при страни с кредитен рейтинг като този на Ирландия, обясняват от S&P.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още