IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания запази основната лихва без промяна

Няма изменение и при размера на програмата за изкупуване на активи

15:10 | 10.11.11 г.
Великобритания запази основната лихва без промяна

Английската централна банка запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% и запази програмата си за изкупуване на активи без промяна, съобщи Ройтерс.

Мнозина наблюдатели очакваха финансовата институция да оповести допълнително наливане на пари в икономиката с цел да предотврати опасността от дълбок икономически спад, комбиниран с понижаващи се цени, след като от последното заседание на банката досега поредица от мрачни новини подхрани опасенията за повторно навлизане в рецесия, а европейската дългова криза се разрасна.

Тогава банката увеличи размера на програмата си за вливане на ликвидност със 75 млн. паунда за следващите 4 месеца.

След оповестяването на това решение управителят на английската централна банка Мервин Кинг заяви, че влошените перспективи за глобалната икономика са наложили необходимостта от разхлабване на монетарната политика, след като страната е затънала в най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам.

„Според нас увеличението от 75 млн. паунда, обявено миналия месец, изглежда ще се окаже недостатъчно да запълни дупката в търсенето, появило се през последните месеци“, заяви анализаторът в Barclays Саймън Хейс. „Но като се има предвид стартирането на 4-месечната програма за изкупуване на активи през октомври, която ще продължи до доклада за инфлацията през февруари, би изглеждало малко странно комисията за монетарна политика да преразгледа плана си едва няколко седмици по-късно“, добави той.

Сега вниманието се насочва към тримесечния доклад за инфлацията, който се очаква да излезе на 16 ноември и ще съдържа новите икономически прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още