IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 5-годишните ДЦК на Ирландия слезе под тази на американските

В петък Moody's повиши оценката сза дълга на Ирландия от Ba1 до Baa3 и по този начин страната си върна инвестиционния рейтинг

13:36 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 5-годишните ДЦК на Ирландия слезе под тази на американските

Доходността по 5-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) на Ирландия спадна под тази на американските облигации със същия срок до падежа, пише MarketWatch.

5-годишните ирландски ДЦК носят доходност за своите притежатели от 1,612% спрямо 1,628% за щатските.

В петък международната рейтингова агенция Moody's Investors Service повиши оценката си за дълга на Ирландия от Ba1 до Baa3. По този начин страната си върна инвестиционния статус. Перспективите пред потърсилата помощ държава и в последствие успешно излязла от спасителната си програма остават положителни, гласи становището на Moody's.

Основно бяха изтъкнати две причини за промяната на кредитния рейтинг по дълга на Ирландия. Първата е потенциалът за растеж на икономиката й. Само така съотношението на държавните задължения като част от брутния й вътрешен продукт ще слезе от рекордните си нива.

Втората е именно приключването на спасителната програма. Това от своя страна ще спомогне за подобряване на платежоспособността и за възстановяването на достъпа до международните пазари.

Днес Българската народна банка провежда аукцион за продажбата на 5-годишни ДЦК с общ номинален размер от 50 млн. лв. На аукциона през август бе постигната доходност от 2,38%.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още