IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания пуска първите в историята си индексирани според инфлацията облигации

Мадрид вероятно ще пласира книжа за поне 500 млн. евро с падеж след 10 години

11:39 | 13.05.14 г. 1
Испания пуска първите в историята си индексирани според инфлацията облигации

Испания планира да се присъедини към клуба на страните, издаващи индексирани според инфлацията облигации. Специалните бонове ще са първите в историята на иберийската страна, предава WBP Online.

Испанските власти наеха пет видни банкера да съблюдават първите т.нар. свързани държавни облигации, чиято доходност ще се повишава или понижава в съответствие с промените в хармонизирания индекс на потребителските цени в еврозоната.

Мадрид вероятно ще пласира книжа на обща стойност от поне 500 млн. евро с падеж след 10 години, посочи запознат с въпроса източник. Според пазарния консенсус целевата сума за набиране може да нарасне дори до 4 млрд. евро.

Този ход се тълкува като положителен както за инвеститорите, така и за управляващите в Мадрид. Продажбата на облигации, обвързани с инфлацията, ще позволи на Испания да удължи средния матуритет на дълга си и да получи по-дългосрочно финансиране. Същевременно инвеститорите ще получат възможността да купят бонове, които предлагат по-малка загуба на доходност с оглед на очакваните действия от страна на Европейската централна банка по смекчаване на паричната политика и стимулиране на инфлацията.

Съществуват все пак някои опасения, че сегашната ниска инфлация в еврозоната може да доведе до провал на инвеститорския интерес на фона на перспективата облигациите да предложат минимална възвращаемост.

Испания първа се опита да пусне на пазара свързани облигации още през 2010 г., но усилията бяха стопирани от ескалацията на кризата в еврозоната. Другите три големи страни от еврозоната – Германия, Франция и Италия, отдавна предлагат на инвеститорите подобни финансови деривати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ravon
преди 9 години
А при нас кога?Време е и ние да пласираме малко от тези революционни нови облигации, защо трябва само да гледаме отстрани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още