IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се оттласна от нулата през ноември

Ръстът на потребителските цени е първият в последните четири месеца

12:35 | 15.12.15 г.
Инфлацията във Великобритания се оттласна от нулата през ноември

Инфлацията във Великобритания премина отново на положителна територия за първи път в последните четири месеца през ноември, но остана все така близо до нулата, показаха последните официалните данни.

Службата за национална статистика (ONS) съобщи, че годишната инфлация на потребителските цени е нараснала минимално до 0,1%. Месец по-рано, през октомври, британската статистика отчете спад на цените с -0,1% през октомври. Резултатът за ноември съвпадна с очакванията на анкетираните от Ройтерс експерти въпреки неочакван спад в цените на облеклото.

Инфлацията във Великобритания остава в тесни граници около 0% от февруари насам, което до голяма степен се дължи на спада в цените на петрола от края на миналата година насам. Английската централна банка (АЦБ) си поставя за цел ръст на потребителските цени от около 2%.

Въпреки това силният ръст на икономиката на Великобритания кара централните банкери да са по-малко загрижени за дефлацията, отколкото техните колеги от еврозоната бяха по-рано тази година. Британските банкери дори вече нееднократно дадоха заявка, че планират и повишение на лихвите в дългосрочен план.

През миналия месец АЦБ прогнозира инфлацията да остане под 1 на сто през първото полугодие на следващата година. Очаква се дотогава цените на петрола да паднат още от сегашното си най-ниско ниво от 2008 г. насам.

Според някои от централните банкери не всичко, свързано с ниската инфлация, се дължи на ниските цени на петрола. В понеделник подуправителят на АЦБ Минуш Шафик заяви, че заплатите ще трябва да се увеличат допълнително, преди институцията да се почувства готова да вдигне лихвените проценти от настоящето рекордно ниско ниво.

ONS съобщи още, че ниските цени на енергията са били по-малка „спирачка“ за инфлацията през ноември в сравнение с предходните месеци. Най-голям натиск през месеца са оказали цените на облеклото, които записаха безпрецедентен месечен спад между октомври и ноември, който период традиционно е белязан от ръст поради приближаващата Коледа.

Междувременно базисната инфлация, която изключва цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, нарасна леко до 1,2% от 1,1% през октомври. Равнището е най-високото от юли насам и съвпадна с прогнозите на икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още