IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в сектора на услугите в САЩ се забавя през декември

За сметка на това има ускорение в ръста на заетостта в сектора, както и още по-голям оптимизъм за перспективите пред бизнеса следващата година

17:30 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компаниите в сектора на услугите в САЩ поддържат висока бизнес активност в края на 2016 г., макар че темпът на експанзията се забавя след достигнатия през октомври пик. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit се понижава от 54,6 пункта през ноември до 53,4 пункта през декември. Очакванията на пазарите според портала ForexFactory бяха за повишение до 55,2 пункта.

Десети пореден месец широкият измерител е над ключовата граница от 50 пункта, която е разделителната линия между експанзия и свиване.

Проучването показва, че има ускорение в ръста на заетостта в сектора вече трети пореден месец, както и още по-голям оптимизъм за перспективите пред бизнеса следващата година. Междувременно през декември се увеличава натискът върху разходите, като повишението на цените за производство през декември е едно от най-резките от средата на 2015 г.

„Макар че ръстът в сектора на услугите се забавя през декември, проучването показва, че икономиката продължава да показва солиден, последователен растеж в края на годината“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

“Изследването сигнализира за растеж на БВП с 2% годишен темп на ръст през последното тримесечие, насърчен основно от подобряващото се вътрешно търсене”, допълва той. По думите на Уилямсън забавянето през декември изглежда ще е временно не на последно място заради наемането на нови хора и очакванията за повече поръчки през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още