IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и вносът на Германия задминаха предпандемичните нива от февруари 2020 г.

Въпреки добрите резултати търговският излишък на страната намалява

20:12 | 09.12.21 г.
<p>
	Стоки с надпис &bdquo;Произведено в Германия&ldquo; на обща стойност 66,7 млрд. евро са били продадени в страните членки на Европейски съюз през месеца.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Стоки с надпис „Произведено в Германия“ на обща стойност 66,7 млрд. евро са били продадени в страните членки на Европейски съюз през месеца. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Износът и вносът на Германия отбелязаха значителен ръст през октомври тази година. Календарно и сезонно изгладените данни на Федералната статистическа служба показват, че износът и вносът се увеличават със съответно 3,8% и 13,5% спрямо февруари 2020 г. - последния месец преди избухването на пандемията и въвеждането на ограничения с цел предотвратяване на разпространието на коронавируса.

Износът на Германия е на стойност 121,3 млрд. евро през октомври 2021 г., а вносът – 108,5 млрд. евро. На годишна база е налице ръст със съответно 8,1% и 17,3%. На месечна база увеличението в износа е в размер на 4,1 на сто, а на вноса - 5 на сто.

През октомври 2021 г. търговският баланс на Германия е бил в излишък от 12,8 млрд. евро. За сравнение през октомври миналата година излишъкът е бил в размер на 19,7 млрд. евро. Календарно и сезонно изгладените данни сочат още, че през десетия месец на тази година излишъкът се е равнявал на 12,5 млрд. евро.

Стоки с надпис „Произведено в Германия“ на обща стойност 66,7 млрд. евро са били продадени в страните членки на Европейски съюз през месеца. Внесените от ЕС стоки в страната пък са на стойност 57,6 млрд. евро. Спрямо октомври 2020 г. износът към ЕС нарасна с 11,6%, а вносът от тези страни – с 14,6%. Изнесените стоки към еврозоната са на стойност 46,4 млрд. евро. Налице е увеличение от 12,8 на сто за година. Стоки за приблизително 40 млрд. евро от еврозоната са били внесени в страната.

Износът на стоки към трети страни – държави извън Европейския съюз – достига 54,6 млрд. евро (4,1% ръст на годишна база). Вносът от тях към Германия пък е в размер на 51 млрд. евро, което е ръст от малко над една пета.

След Brexit търговията на Германия с Великобритания бележи спад. На годишна база експортираните стоки към Обединеното кралство намаляват с 11,5%, достигайки стойност от 5,7 млрд. евро. Вносът към Германия се свива с почти 3 на сто, като се равнява на 2,9 млрд. евро. В същото време износът към Китай расте с 8,5% на годишна база до 9,4 млрд. евро, а този към САЩ се увеличава с 11,4% до 11 млрд.евро.

Данните на статистическата служба сочат още, че внесените стоки в страната през октомври тази година идват основно от Китай. Стойността на стоките, внесени от азиатската страна, достига 13,3 млрд. евро, което е ръст от близо 30 на сто спрямо същия месец на 2020 г. Стойността на внесените стоки от САЩ се увеличава с 4% до 6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още