IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаквано остави основната лихва без промяна за втори пореден месец

Извършва се цялостен преглед на регулаторната рамка с цел да се насърчи постоянната лирализация, посочват от Турската централна банка

16:27 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка очаквано остави основния си лихвен процент без промяна. Това става ясно от съобщение на сайта на банката.

Така Комисията по парична политика остави основната лихва на ниво то 14% без промяна за втори пореден месец. Такива бяха и очакванията на всички 22 икономисти, анектирани от Bloomberg.

„Вариантите [на коронавируса] и нарастващите геополитически рискове продължават да поддържат рисковете пред световната икономическа активност живи и увеличават несигурносттта“, посочват от банката. От финансовата институцията обясняват, че редица причини, сред които възстановяването на световното търсене, поскъпващите суровини, ограничените доставки в някои сектори и пр., са довели до покачване на производствените и потребителските цени.

„Ефектът от високата световна инфлация върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари се следи зорко“, уверяват централните банкери.

Според данните на централната банка вътрешната икономическа активност продължава да е силна, подпомогната от външното търсене. Очакванията за 2022 г. са текущата сметка на страната да запише излишък, а подсилването на възходящия тренд на показателя е важно за ценовата стабилност. „Комисията смята, че продължаването на дългосрочните кредити за инвестиции в турската лира има ключова роля за постигането на тази цел“, посочват от банката

Прогнозите на комисията са да започне процес на забавяне на инфлацията, който ще бъде подпомогнат от мерките за борба с високите цени.

Най-скорошните данни показаха, че инфлацията в Турция е достигнала почти 50 на сто през януари.

„Извършва се цялостен преглед на регулаторната рамка с цел да се насърчи постоянната „лирализация“ във всички инструменти на паричната политика“, посочват още от банката.

През септември турският регулатор намали основната лихва с 500 базисни пункта до 14%, като тогава намекна, че ще сложи на пауза цикъла на облекчаване на паричната политика, за да проследи какъв ще е ефектът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още