IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия е на рекордно ниво за трети пореден месец

Потребителските цени са скочили с 6,2% през февруари на годишна база

14:43 | 01.03.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Италия се ускори до рекордно ниво за трети пореден месец, засилвайки натиска върху Европейската централна банка след по-високи от очакванията данни за Испания и Франция, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са скочили с 6,2% през февруари на годишна база, обяви италианският статистически институт Istat. Това е над медианната оценка за 5,5% в проучване сред икономисти, изготвено от агенцията. 

Енергията отново е била основен двигател, като цените са се увеличили с 27,3%. Правителството обеща да продължи да компенсира ръста за потребителите, след като вече похарчи над 10 млрд. евро за целта. Министър-председателят Марио Драги обмисля отново да отвори затворените въглищни централи, за да помогне да се преодолеят прекъсванията в доставките в резултат на инвазията на Русия срещу Украйна.

В същото време потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната – Франция, са се увеличили с 4,1% през февруари на годишна база след ръст от 3,3% през януари, обяви националната статистическа служба Insee. Това е най-силното четене от 1997 г., откакто се събират данни. Икономистите очакваха увеличение от 3,7%.

Данните показаха, че цените на енергията са скочили с 21% през месеца. Цените на храните, производствените стоки и услугите също бележат ръст през месеца.

ЕЦБ очерта излизането си от пандемични стимули на фона на рекордната инфлация в еврозоната, макар че тази стъпка сега може и да не бъде предприета заради войната в Украйна. Германия ще представи данните за инфлацията си по-късно във вторник, а тези за цялата еврозона ще излязат в сряда.

В понеделник Испания отчете най-бързата инфлация от 33 години, достигайки 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
При всякаква парична политика, Европейската централна банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и щети от лошия начин за емитиране на евра. Накратко за ситуацията: Прилага се лош начин за емитиране на евра. Допусканата европейска парична грешка е водещата причина за инфлацията в Италия. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на евра, правителствата от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на евра е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията и други щети в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още