IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед остава отдаден на усилията за потушаване на инфлацията

Разполагаме както с необходимите инструменти, така и с решителността да възстановим ценовата стабилност, увери председателят на Фед Джером Пауъл

20:01 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ting Shen/Bloomberg </em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл отново потвърди силната отдаденост на банката да потуши рекордната инфлация в страната.

По време на изслушването си пред Конгреса Пауъл посочи, че централната банка е решена да забави инфлацията и че има способността да го направи.

"Във Фед разбираме затрудненията, които високата инфлация предизвиква. Ние сме силно отдадени да потушим инфлацията и се движим бързо в тази посока", каза ръководителят на Фед, цитиран от CNBC.

"Разполагаме както с необходимите инструменти, така и с решителността да възстановим ценовата стабилност", увери Пауъл.

По думите му икономическите условия като цяло са благоприятни - със силен пазар на труда и устойчиво високо търсене. Централният банкер обаче призна, че инфлацията е твърде висока и трябва да се охлади.

"През следващите месеци ще се оглеждаме за убедително доказателство, че темпът на покачване на цените се движи в посока надолу, в съответствие с целта ни за 2%", каза Пауъл.

"Очакваме текущите лихвени повишения да са уместни, като темпът на промяна в тях ще продължи да зависи от постъпващите данни и перспективите за икономиката", допълни ръководителят на централната банка, като заяви, че войната в Украйна и затварянията в Китай заради пандемията допринасят за инфлационния натиск, който не е уникален проблем за САЩ, а засяга много икономики.

За последните три свои заседания Фед повиши лихвите с общо 150 базисни пункта (б.п.) - или 1,5 процентни пункта - в опит да пребори рекордната инфлация, достигнала над 40-годишен връх.

Миналата седмица регулаторът одобри увеличение от 75 б.п. - първото от 1994 г. насам в такъв размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още