IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ призовават за стратегия за глобална електронна сигурност

Предлага се създаването на международни стандарти за компютърна сигурност, които да включват наказания за държави и организации, които не ги изпълняват

17:32 | 17.05.11 г.
САЩ призовават за стратегия за глобална електронна сигурност

Администрацията на американския президент Барак Обама предложи създаването на международни стандарти за компютърна сигурност, които да включват наказания за държави и организации, които не ги изпълняват, съобщи вестник Ню Йорк Таймс.

Макар представители на президентския екип да не посочиха определени държави при обявяването на стратегията, няколко техни колеги споделиха в частни разговори, че надеждите са инициативата да подтикне Русия и Китай да разрешат по-голяма свобода в интернет пространството, да предприемат енергични мерки в защита на интелектуалната собственост  и да въведат по-строги закони за защита на частния живот на интернет потребителите.

„Усилието за изграждане на доверие в областта на интернет пространството е онова, което трябва да бъде насърчено в столиците по цял свят“, заяви американският министър на търговията Гари Лок, който ще замине като пратеник на Обама в Китай.

Стратегията призовава служителите на държавния департамент, Пентагона, министерството на правосъдието, министерството на търговията и министерството по въпросите на вътрешната сигурност да работят с колегите си от цял свят за сближаване на позициите по стандартите, насочени към предотвратяване на кражби на частна информация и осигуряване на свобода в мрежата.

Списък с факти, публикуван от Белия дом, обещава също САЩ да отговорят на евентуални хакерски атаки „така, както бихме направили с всяка друга заплаха за страната ни“.

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър нарече стратегията „историческа“, добавяйки, че „за заплахите на ХХI век, срещу които в момента се изправяме на ниво както на национална, така и на международна сигурност, няма граници“.

През миналата седмица от президентския екип публикуваха частта от новата компютърна стратегия, отнасяща се до националната сигурност, в която се увеличават и прецизират наказанията за компютърни престъпления и с която се предоставят на Агенцията за вътрешна сигурност ясни пълномощия за защитата на мрежата на самото правителство. Усилието има за цел да преобърне все по-разпространените представи, че наказанията за нападения срещу правителствени, фирмени и лични компютри са относително ниски.

Като допълнение към предоставянето на нови правомощия върху държавните компютърни системи на министерството на вътрешната сигурност законодателството предвижда призив към агенцията да си сътрудничи с компаниите от енергетиката, ВиК сектора и финансовите институции, за да бъдат степенувани най-сериозните заплахи и да се намерят начини да бъдат отразени. Законът ще препоръча също назначаването на независим търговски одитор във всеки бранш, който да оцени плановете и в случая с финансовите компании да ги докладва на Комисията за ценни книжа и фондови борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още