IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung иска забрана за продажбата на продукти на Ericsson в САЩ

Инициативата идва вследствие на аналогични действия от страна на шведската компания, която заведе и дело в американски съд срещу конкурентите си от Южна Корея

16:52 | 26.12.12 г.
Samsung иска забрана за продажбата на продукти на Ericsson в САЩ

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви, че е подал жалба пред американската Комисия за международна търговия срещу шведските си конкуренти от Ericsson, изискваща САЩ да наложат забрана за внос и продажба на част от продуктите им, съобщи Ройтерс.

Най-големият производител на смартфони в света обвинява Ericsson в нарушаване на 7 от своите патенти. Действията на южнокорейската компания са в отговор на аналогична жалба пред комисията, подадена от шведите, и на заведеното дело от тяхна страна за нарушаване на техни патенти.

„Потърсихме преговори на добра воля с Ericsson. От  Ericsson обаче доказаха нежеланието си да продължат преговорите чрез предявяване на неоснователни претенции, които в момента се опитват да наложат в съда“, се посочва в съобщение на Samsung Electronics. „Посочените продукти на Ericsson включват оборудване за телекомуникационни мрежи като базови станции“, добавят от южнокорейската компания.

След като през третото тримесечие Ericsson отчете сериозен спад на продажбите от 17% в подразделението си за телекомуникационни мрежи, компанията се обърна към съда, за да запази приходите си от патенти.

Шведската компания е изправена пред нарастващо предизвикателство от страна на Samsung Electronics, която има доста по-малък дял на пазара на мрежово оборудване.

„Сигурен съм, че на този етап никой в бранша не би подценил способността на Samsung да се превърне в значим играч на пазара, ако не и във водеща компания в новия сегмент на общия пазар за телекомуникационен хардуер“, заяви Флориан Мюлер, патентен експерт. „Това със сигурност увеличава стратегическите измерения на спора между Ericsson и Samsung“, добавя той.

Южнокорейската компания е замесена в патентни спорове с основния си конкурент на пазара на смартфони Apple Inc в най-малко 10 държави, докато двете се борят за потребители на последните версии на своите продукти.

В петък Европейската комисия обвини Samsung Electronics в злоупотреба с господстващо положение в опитите ѝ да забрани използването на нейни патенти от страна на Apple, които са стандартни при използването на мобилни телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още