IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Nokia одобриха продажбата на телефонния бизнес на Microsoft

Компанията няма да търси придобиване на части от Alcatel-Lucent, след като претегляше различни опции, съобщава WSJ

20:39 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акционерите на Nokia одобриха продажбата на телефонния бизнес на Microsoft

Акционерите на Nokia са одобрили продажбата на поделението си за мобилни телефони на технологичния гигант Microsoft за сумата от 5,4 млрд. евро, съобщава ВВС.

Предстои регулаторите да одобрят сделката, което се очаква да стане в началото на следващата година. Някои инвеститори се противопоставят на продажбата.

През септември Microsoft се съгласи да закупи бизнеса с мобилни телефони, както и патенти на Nokia. Сега за сделката са гласували 99,5% от 3900-те акционери на финландската компания.

Когато сделката бе обявена за пръв път Nokia оповести, че ще направи промени в ръководството си. Бившият главен изпълнителен директор Стивън Елъп трябваше да се оттегли като част от условията по споразумението. Очаква се той да се премести в Microsoft когато продажбата бъде завършена.

Елъп, който напусна Microsoft в посока Nokia през 2010 г., се спряга от някои като кандидат за поста на напускащия догодина главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър.

Днес също така излезе информацията, че Nokia няма да търси придобиване на части от Alcatel-Lucent, след като претегляше различни опции, свързани с бизнес линии на френския мрежов гигант, съобщава Wall Street Journal.

След раздялата си с телефонния бизнес Nokia ще се фокусира върху своя бизнес с NSN безжични мрежи. В тази връзка компанията наскоро проучваше дали поделението на Alcatel за рутиране и безжични комуникации ще пасне на NSN бизнеса й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още