IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай посегна отново на свободата в интернет

След ареста на редактор на китайско икономическо списание блогърите се чувстват застрашени

13:26 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Голяма част от китайците все още ползват интернет в обществени интернет кафенета. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Голяма част от китайците все още ползват интернет в обществени интернет кафенета. Снимка: Getty Images

Поражението на Бо също е продукт на новите медии. От Чунцин той успя да изгради голяма база с поддръжници в цялата страна. По-рано тази година му даваха все още добри шансове за пост в централата на партията като член на Постоянния комитет на Политбюро.

Падението на Бо Силай започна през февруари, когато бившият му довереник Ван Лижун помоли американското консулство в Ченгду за политически убежище. Той е заявил на американските длъжностни лица, че британски мъж на име Нийл Хейууд през ноември вероятно е бил отровен в Чунцин, след като преди това е стигнал до спор със съпругата на Бо Гу Кайлай.

През март Бо загуби поста си като партиен лидер. На 10-и април властите обявиха, че срещу него има разследване за нарушаване на партийната дисциплина. Гу пък е заподозряна в случая на Нийл Хейууд, който е описан като "умишлено умъртвяване".

Социалните мрежи в Китай следят скандала всеки ден и често са една крачка пред другите информационни източници. През февруари очевидци съобщиха в интернет, че американското консулство в Ченгду е било обсадено и за първи път направиха скандала публично достояние.

На 24-и март журналистът Ян Хаи Пен писа в Sina Weibo, че има връзка между мъртъв британец и семейството на Бо, сред заподозрените бил и синът Гуагуа. „Починалият: детегледач на Гуагуа. Националност: британец. Местопрестъпление: Чунцин. Прегледан: от Уан Лиджин. Причина за смъртта: Уан не получава право да направи оглед. Тялото е било веднага кремирано“, пише Ян. Постингът му е бил неколкократно споделен, преди да бъде изтрит.

„Най-важният ефект на Weibo е децентрализацията" каза Киао Му, директор на Центъра за международни изследвания на съобщенията в Пекинския международен университет. В Китай Weibo е един събирателен термин за микроблогове.

„Преди правителството решаваше каква е истината и какво да стане известно. Това бе централизиран процес. Днес всеки може да стане известен. Не е необходимо одобрението на правителството и всеки може да публикува съобщения."

Покачващ се брой потребители

Социалните мрежи също така помагат на медиите да достигнат до по-широка аудитория, като преди преди това са имали само ограничен брой читатели. Например сайтът Boxun, който се управлява от своя основател Уотсън Менг в САЩ. Никой от авторите не се споменава по име. Менг казва, че не знае истинската идентичност на всички автори. „Информацията, която ни дават, е поверителна", казва той. „В най-чувствителните случаи ние не питаме за самоличността. Ние разчитаме на това, което те ни докладват".

Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още