IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай посегна отново на свободата в интернет

След ареста на редактор на китайско икономическо списание блогърите се чувстват застрашени

13:26 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Голяма част от китайците все още ползват интернет в обществени интернет кафенета. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Голяма част от китайците все още ползват интернет в обществени интернет кафенета. Снимка: Getty Images

Няколко дни преди съдбовната публикация на Ли в микроблога сайтът публикува информация, според която Ван е предоставил на американските официални лица планове, с които Бо е искал да свали бъдещия президент Си Дзинпин. Информацията, която не е можело да бъде допълнително проверена, е допринесла за слуховете за пуч.

Потребителската база на Boxun е нараснала след скандала. Според данни от alexa.com броят на потребителите през последните три месеца се повишава със 160%.

„Всички високопоставени длъжностни лица четат Boxun“, каза медиен експерт от Пекин. „Информациите в Boxun не се проверяват точно, като тези във Financial Times и Wall Street Journal. Но те знаят, че много неща в сайта са верни."

Доказани рецепти

Собственикът на Boxun Менг е и основател на сайта China Free Press, който се финансира от Конгреса на САЩ и планира да се превърне във форум за дискусия за социалните и политическите проблеми в Китай. Менг подчертава, че Boxun е отделен от China Free Press и се експлоатира без финансова подкрепа.

Социалните мрежи предизвикват пропагандната машина на Пекин в момент, в който дори и държавните медии следват свои търговски цели. Държавните информационни агенции увеличават независимите си разследвания и инвестират засилено в интернет продукти, като например собствени потребителски търсачки.

Но в случая с аферата на Бо институциите се ориентират към рецепти с доказан успех. Заглавията в държавните медии напомнят на наблюдатели времето след протестите на площад „Тянанмън“ или на Културната революция.

Във водещите си статии редакторите на партийните или военните вестници призовават читателите си да игнорират слуховете. Стабилността трябва да бъде запазена.

„Уверете се, че военните сили се подчиняват на партийните централи, на Централната военна комисия и на секретаря на партията, Ху Дзинтао“, гласи заглавието на статия от вестника на Китайската народна освободителна армия на 6-и април.

Посланието е получено

На 13-и април, няколко дни след като Бо освобождава постовете си, заглавията на вестниците в цялата страна са: „Следвайте съвестно партийната дисциплина и националните закони". В някои медии има и коментар на партийния орган People's Daily, в който се заявява, че членовете на партията и народът разбират изключването на Бо.

„Те правят всичко възможно, за да го представят като злодей“, казва редактор на голям комерсиален вестник. Той сравнява реакцията на събитията след клането на площад "Тянанмън" и демонизирането на политиците след Мао: „Ние можем да ползваме статии само на Синхуа", добавя той. Синхуа е държавната информационна агенция.

В края на март двата големи оператора на микроблогове в Китай - Sina и Tencent Holdings, бяха задължени от властите да деактивират за няколко дни функциите за коментари в сайтовете си. Отскоро потребителите са задължени освен това да се регистрират с истинските си имена. Тази новост обаче засега не се прилага строго.

На Sina Weibo посланието изглежда е получено. Потребител с името Диао Дзин Ху Чен цитира китайска поговорка, според която някой се наказва, за да подплаши останалите. „Петелът е мъртъв. Сега маймуните чувстват натиска върху себе си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още