IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Airbus избра Алабама за сглобяване на модела A320

Представители на града, щата и на федералните органи се обединиха зад една цел: да покажат, че Алабама ще бъде дългогодишен партньор

17:11 | 28.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първа копка на новия завод. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Първа копка на новия завод. Снимка: Архив Ройтерс

На 2 юли 2012 г. един от най-големите производители на самолети в света Airbus обяви, че ще построи завод за сглобяване на един от моделите си в транспортния център Brookley AeroPlex в Мобайл, американския щат Алабама, като при достигане на пълен капацитет броят на заетите в него ще достигне 1 000 души, пише в свой коментар за CNBC Алън Макартър, председател на борда на директорите на Airbus Americas.

Решението за изграждане на завод в САЩ е най-значителното и повратно събитие в американското въздухоплаване от десетилетия и положителна внезапна промяна в дългогодишните отношения между Airbus и американската индустрия, смята Макартър.

Той подчертава, че използва думата „отношения“ напълно умишлено. Нашата индустрия е изградена върху отношения, обяснява председателят на борда на директорите на Airbus Americas.

Самолетите не са импулсивни покупки, особено при цени от десетки милиони долари. Със сигурност Airbus произвежда чудесни висококачествени и високотехнологични продукти, категоричен е той.

Но не по-малко важно за самолетите е изграждането на продължителни отношения на доверие. Нашите партньори от останалите авиокомпании ни познават добре и поради това са наясно, че ние ще бъдем където се налага, за да поддържаме самолетите, които купуват, в продължение на продължителните периоди, в които ги използват, убеден е Макартър.

Същото е и с отношенията ни с хората в Алабама, смята той. Когато нашият екип започна да търси индустриална база за производството на цистерна за презареждане за американските военновъздушни сили, стотици градчета предложиха услугите си, припомня ръководителят на Airbus Americas.

След изтощителен процес на оценка Мобайл се очерта като очевиден избор, посочва той. Със сигурност градът отговаряше на техническите ни изисквания, но същото важеше и за останалите, обяснява Макартър.

Разликата бе в единството и отзивчивостта, демонстрирани от всяка компания в щата в подкрепа на Мобайл, изтъква той. Представители на града, щата и на федералните органи (по равно републиканци и демократи) се обединиха зад една цел: да покажат на екипа на Airbus, че Алабама ще бъде негов партньор за дълго. Те бяха единни в схващанията си, което впечатли нашите комисии, които трябваше да направят избора, споделя председателят на борда на директорите на Airbus Americas.

И когато проектът за американските военновъздушни сили пропадна, вместо да отпуснат ръце и да си тръгнат, те попитаха: „А какво друго бихме могли да направим?“, впечатлен е той.

Това е показателно за добрите отношения, които има Airbus с Алабама – вместо да се предадем, ние намерихме друг начин да ги вкараме в действие, подчертава Макартър. Вследствие на това Алабама получи един дори по-добър и с по-голямо значение проект, смята той.

По думите му инфраструктурата е била друг ключов фактор, тъй като местоположението е перфектно, с летище и океанско пристанище и подходящ терен в Brookley Aeroplex.

Работната сила също бе от жизненоважно значение, твърди председателят на борда на директорите на Airbus Americas. Бяхме окуражени от успеха на автомобилния бранш в Алабама, тъй като в производствен аспект той създава умения, подобни на тези при сглобяването на самолети, аргументира се той.

Усилието да доведем Airbus в Алабама е блестящ пример за това какво се случва, когато хората работят в една посока, смята Макартър. Могат да бъдат създадени отношения, които помагат на една компания да разбере, че може да прави бизнес там продължително време, убеден е той. Накратко: ние знаехме от какво имаме нужда, а Мобайл и Алабама бяха тези, които ни убедиха, че те ще застанат до нас, подчертава председателят на борда на директорите на Airbus Americas.

Строителството в Мобайл започна, а съоръжението ще започне производство през 2015 г., обяви той.

Щатът може да предложи много на нашите настоящи и бъдещи служители, а докато Airbus се разраства и все повече компании и хора се прехвърлят към поддържането на линията за сглобяване, тези предложения ще се увеличават, убеден е Макартър. Гледам напред към съвместната работа с хората от Алабама за изграждането на славно бъдеще за всички, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още