IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алиансът срещу Big Tech става все по-голям

Германия се присъединява към международен съюз за по-сериозна регулация, настоява за поне частичен преглед на алгоритмите

22:11 | 06.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/BORIS ROESSLER</em></p>

Снимка: EPA/BORIS ROESSLER

ЕС вече планира цялостна реформа на онлайн регулациите. Законът за цифровите услуги (DSA) може да влезе в сила през следващата година. Според ISD този закон представлява стъпка към „системното регулиране". Всъщност проектите предвиждат и известни разпоредби за прозрачност на алгоритмите.

Със своята Online Safety Bill Великобритания също поема по подобен път. В крайна сметка всичко се върти около въпроса „как можем по-добре да се предпазим от дезинформацията, като същевременно запазим свободата на изразяване“, обяснява Маас. „За тази цел обменяме идеи с други държави с подобно мислене“.

Неотдавнашната борба за власт в Австралия показва, че са необходими координирани действия срещу силата на американските интернет гиганти. Правителството там искаше да приеме закон, който да насърчи Facebook и Google да споделят по-голяма част от приходите си от реклама с издателитв на традиционни медии. Предисторията на спора - и двете корпорации досега са използвали новините на издателите до голяма степен безплатно, за да привлекат повече потребители към своите платформи, финансирани от реклама. 

Google и Facebook отговориха на натиска от Канбера, като заплашиха да обърнат гръб на Австралия, ако правителството не оттегли искането си. В крайна сметка и двете страни се споразумяха за компромис, който задължава технологичните компании поне отчасти да плащат повече за дейността на издателите.

Меренето на силите на континента доведе до искания за по-добро законодателство за авторското право и за издателите в Европа и САЩ. Заместник-председателят на Европейския парламент, германката Катарина Барли, също призовава за местни решения в Европа и пледира бъдещият DSA да бъде по-строг.

Демократите в Конгреса на САЩ реагираха с нова законодателна инициатива - Journalism Competition and Preservation Act ("Закон за конкуренцията и опазването на журналистиката“ (JCPA), която се основава на австралийския модел. „Стигнахме до точка, в която компаниите са толкова доминиращи, че могат да държат цяла държава за заложник", заявява сенаторът-демократ Ейми Клобучар от Минесота в подкаст на New York Times“. Така се държат монополите“, казва тя.

Времената, в които шефовете на компанията от Силициевата долина бяха ухажвани във Вашингтон, отминаха. Американският президент Байдън настанява на важни позиции видни критици на т. нар. Big Tech: Тим Ву става съветник по технологиите и конкуренцията в Белия дом, Лина Хан ще се присъедини към управленския екип на Федералната търговска комисия. И двамата се обявиха за раздробяването на технологичните концерни.

Facebook вече реагира. Ник Клег, нещо като външния министър на компанията, заяви своята подкрепа за нови регулаторни инициативи - стига те да не пречат твърде силно на бизнес модела на онлайн мрежите: „В дългосрочен план хората ще се чувстват комфортно с алгоритмичните системи, само ако имат по-добър поглед върху това как те работят“, написа бившият вицепремиер на Великобритания в корпоративния блог. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много добре, явно вече са осъзнали крещящата нужда от прекратяването на фейк нюза, измислиците и пропагандата, с която такива, като пyтeтo, тровят мозъците.Сега остава и да действат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
То затова и няма силна европейска платформа до момента, защото военните нищо не финансират в Европа. Освен САП на баба Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Какво ще се "обединяват" срещу Биг Тех, като те са си създадени от американското правителство и DARPA. Финансирани от военните. Точно както в Китай. Европейците явно са много наивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още