IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алиансът срещу Big Tech става все по-голям

Германия се присъединява към международен съюз за по-сериозна регулация, настоява за поне частичен преглед на алгоритмите

22:11 | 06.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/BORIS ROESSLER</em></p>

Снимка: EPA/BORIS ROESSLER

„Нашата цел е да намерим заедно начини как държавите да допринесат за свободен и демократичен интернет чрез регулиране и по-добра устойчивост“, казва Маас. Дискусиите продължават на работно ниво и все още са в начален етап. Но усилието за обединяване на сили за справяне с проблема със социалните медии е ясно видимо.

Документите на Digital Laboratory предлагат нов подход за намаляване на рисковете, които технологичните корпорации представляват за демокрацията. Вместо да се ограничават до проверка на законността на потребителските постове, държавите трябва да подхождат към проблема по-фундаментално - и да се намесват директно във функционирането на онлайн мрежите. С други думи: в алгоритмите, които решават какво даден потребител да вижда в своята лента за новини и какво не.

Досега тези алгоритми са търговската тайна на онлайн платформите. Как точно работят те остават непрозрачни за външни лица, но за критиците е ясно: Тъй като Facebook, Twitter и Youtube търсят възможно най-голямо внимание от своите потребители, техните алгоритми обслужват по-низши инстинкти. Те увеличават обхвата на цялото вълнуващо съдържание - лъжи, пропаганда, заблуди - и по този начин радикализират цели части от обществото.

Авторитарните държави знаят как да използват това. С армии тролове и ботове те засилват и без това нарастващото недоверие към демократичните институции. Примерите са много: намесата на Русия в изборите в САЩ, дезинформацията за коронавируса, китайската дипломация за „вълчата война“- китайските дипломати, които насаждат критика спрямо страната, в която са настанени, разпространяват дезинформации и атакуват критици и неудобни за родината им доклади. „Системната конкуренция между авторитарните режими и демокрациите също се провежда в цифровото пространство - при все по-тежки условия", казва Маас. 

Така в цифровия свят демокрацията е поставена под двоен натиск. Онлайн платформите увеличават вътрешните напрежения. Целта на дигиталната лаборатория сега е да помогне на демокрациите при отбраната им и да ограничи силата на онлайн гигантите.

„Трябва да изравним правилата на играта, които очевидно сега клонят към екстремистките послания“, така описва задачата ръководителят на ISD Саша Хавличек „Всеки, който продава лодка, трябва да се увери, че тя плава. Който строи къща, трябва да гарантира, че тя няма да се срути. Защо технологичният сектор трябва да бъде единствената индустрия, в която не се прилагат единни стандарти за сигурност“, пита реторично той.

Германският външен министър Маас се занимава с този въпрос от години. Като министър на правосъдието той представи Закона за прилагане на мрежата (NetzDG), който влезе в сила от началото на 2018 г. и задължава онлайн платформите да изтриват послания на омразата. Не постигна много, но предизвика ожесточени спорове относно цензурата.

Експертите от Института за стратегически диалог не вярват, че закони като NetzDG са правилният подход. Те „носят риска, че карат платформите да премахват прекомерно съдържание, за да избегнат потенциални глоби", се казва в документите, с които разполага Handelsblatt.

Вместо това дигиталната лаборатория се застъпва за „системен подход“. Това включва „засилено тестване и наблюдение на основните процеси, като алгоритми за препоръки и подаване на новини, които играят важна роля за определяне на обхвата и въздействието на онлайн съдържанието“. В същото време правилата за прозрачност на технологичните компании трябва да бъдат засилени, така че „регулаторите и изследователите да получават важни данни за ефектите от корпоративните мерки за борба с незаконното съдържание“.

Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много добре, явно вече са осъзнали крещящата нужда от прекратяването на фейк нюза, измислиците и пропагандата, с която такива, като пyтeтo, тровят мозъците.Сега остава и да действат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
То затова и няма силна европейска платформа до момента, защото военните нищо не финансират в Европа. Освен САП на баба Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Какво ще се "обединяват" срещу Биг Тех, като те са си създадени от американското правителство и DARPA. Финансирани от военните. Точно както в Китай. Европейците явно са много наивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още