IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улесняват достъпа до финансиране по оперативна програма "Рибарство"

Схемата ще започне с 6 млн. лв., които ИАРА ще предостави на Националния гаранционен фонд

18:17 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Улесняват достъпа до финансиране по оперативна програма "Рибарство"

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, за да улеснят бенефициентите по ОП "Рибарство" при търсенето на финансиране, съобщиха от ИАРА.

Националният гаранционен фонд ще издава гаранции по банковите кредити, отпуснати за осъществяване на проекти в сектор "Рибарство", както и контрагаранции, които фондът ще издава по гаранции на банки за авансови плащания по проекти, одобрени за подпомагане по оперативната програма.

Схемата ще започне с 6 млн. лв., които ИАРА ще предостави на гаранционния фонд, като при интерес програмата ще бъде разширена. Това е първата по рода си гаранционна схема между две български институции, представляващи държавната администрация и финансовия сектор.

Гаранциите, които ще отпуска на бенефициентите НГФ, ще са с максимален срок до 10 години и ще покриват риска пред търговските банки, е заявил изпълнителният директор на фонда Светлин Статков. Предстои да бъдат избрани търговските банки, с които НГФ си партнира по ОП "Рибарство".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още