IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински катамаран ще вози туристи до о. Света Анастасия

От години Бургас работи за превръщането на острова в привлекателна туристическа дестинация

11:37 | 14.01.13 г.
<p>
	<em>Остров Света Анастасия ще се превърне в туристическа атракция.</em> Снимка: Община Бургас</p>

Остров Света Анастасия ще се превърне в туристическа атракция. Снимка: Община Бургас

Община Бургас ще купи собствен пътнически кораб, който да превозва туристите до о. Света Анастасия, съобщиха от общинската администрация. Вече е подготвена и обществената поръчка за доставката на морския съд.

Плавателният съд трябва да бъде тип „катамаран“ и да побира 75 души, включително и екипажа. Корабът трябва да бъде с дължина до 18 метра и с ширина до 7 метра. С този конкурс Бургас ще се превърне в единствената българска община, която ще притежава собствен кораб.

От няколко години в Бургас се работи усилено по проект, целящ превръщането на о. Света Анастасия в туристическа атракция. Средствата за това са по ОП „Регионално развитие“ и са в размер на над 5,5 млн. лева. Проектът беше одобрен през лятото на 2011 година. Работите по него започнаха през март 2012 година, а срокът за изпълнение е две години. 

От общинската администрация съобщават, че ремонтите на мостика, където ще акостират морските съдове, пътуващи през залива, текат в срок. От мостика, който се намира в Приморския парк, ще има и други водни атракциони като например гмуркане, подводна фотография и водни скокове.

Изгражда се и туристическата инфраструктура на самия остров. Сред идеите е да бъде изграден ресторант, който да предлага ястия, приготвени по 100-годишни рецепти, типични за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още