IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одиторите на ЕС: Разходната ефективност да е водеща при финансиране на ВЕИ

4,7 млрд. евро са отпуснати за сектора по политиката за сближаване на ЕС за периода 2007 - 2013 година, сочи доклад на Европейската сметна палата

12:26 | 09.07.14 г.
Одиторите на ЕС: Разходната ефективност да е водеща при финансиране на ВЕИ

Разходната ефективност при производството на електричество от възобновяеми източници не е била ръководен принцип при финансирането на проекти от структурните фондове на Европейския съюз. Това води до ограничен принос при изпълнението на ВЕИ целите до 2020 година, отбелязва доклад на Европейската сметна палата, посветен на разходите за производството на „зелена“ енергия в общността.

Проверката на одиторите показва, че финансираните със средствата на европейските данъкоплатци проекти са постигнали планираните продукти и услуги, повечето са били достатъчно добре разработени и готови за изпълнение, когато са били избирани.

В програмния период 2007 - 2013 година за сектора са отпуснати 4,7 млрд. евро от фондовете по политиката на сближаване в ЕС (структурните фондове, Кохезионния фонд и други програми, целящи намаляването на икономическото и социалното различие в ЕС - бел. ред

Няма регистрирани съществени преразходи и закъснения на проектите, а производствените инсталации са изградени по план и са действащи, става ясно още от доклада на одиторите. 

Европейската сметна палата публикува и няколко препоръки по отношение на сектора на възобновяемите енергийни източници.

Сред тях са насоки за Европейската комисия да следи бъдещите проекти в областта, които се финансират със средства и програми от политиката за сближаване на ЕС, да се оценяват по тяхната разходна ефективност. Приоритет трябва да имат най-добрите в това отношение проекти, но и не бива да бъде допускана дискриминация за различните сектори на ВЕИ.

Европейската комисия трябва да насърчи и държавите от общността да създават стабилни и предвидими нормативни рамки за енергията от възобновяеми източници, е записано още в доклада на одиторите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още