IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки десети българин е участвал в мерки по ОП "Развитие на човешките ресурси"

През първия програмен период предвидените за България около 2,3 млрд. лв. са изцяло усвоени

17:00 | 03.06.16 г.
Всеки десети българин е участвал в мерки по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Всеки десети българин се е възползвал от мерките по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) в периода 2007-2013 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на редовно заседание на Комитета за наблюдение на ОПРЧР днес в София.

През първия програмен период предвидените за България около 2,3 млрд. лв. са на 100 процента усвоени, уточняват от социалното министерство.

По думите й чрез евросредствата са създадени добри условия за широк кръг от качествени и ефективни социални услуги, добри практики за квалификация на заети, както и за адаптация на пазара на труда на трайно безработни и на безработни младежи. 

"Реализирахме доста инициативи за подобряване на достъпа и качеството на българското образование, което е важна предпоставки за подготовката на квалифицирана работна сила и за бърз преход към намиране на работа след завършване на образование", посочи още министърът на труда и социалната политика.

„За първи път безработицата в България е под средното ниво за Европейския съюз. Стойността на показателя у нас е 7,1% по данни на Евростат за април, докато средното равнище за Общността е 8,7%”, каза Русинова.

„Усвояването на 100% от средствата през първия програмен период е огромно постижение за страна, която преди това не е имала опит с европейските фондове. По природа ми е трудно да отправям похвали, но нямам за какво да ви критикувам. Имам доверие в капацитета на българските власти”, каза представителят на Европейската комисия Аурелио Сесилио.

Аурелио Сесилио добави, че изпълнението на ОПРЧР върви добре и през новия програмен период и посочи, че 50% от предвидените за България над 2 млрд. лв. до 2020 г. вече са бюджетирани.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още