IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отчете напредъка ни в правните реформи

Приети са важни изменения в Закона за съдебната власт, с които се обезпечава правното основание за по-нататъшното осъществяване на стратегията за съдебна реформа

13:50 | 18.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК отчете напредъка ни в правните реформи

България продължава правната реформа и е приела важни изменения в Закона за съдебната власт, с които се обезпечава правното основание за по-нататъшното осъществяване на стратегията за съдебна реформа, за засилването на отчетността и управленските правомощия на Висшия съдебен съвет и за усъвършенстването на системата за назначаване, професионално обучение, атестиране и повишаване в длъжност в съдебната система. 

Това се посочва в представения днес междинен доклад на Европейската комисия относно напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка.

Предишният доклад за напредъка, приет от ЕК през юли миналата година, и съдържащите се в него препоръки продължават да бъдат отправната точка за оценката на постигнатия по показателите напредък и за определяне на оставащите предизвикателства, се посочва в съобщението на комисията.

Комисията ще представи следващата си оценка през лятото на 2011 г.

Като напредък се отчита решението да бъде създаден специализиран съд за дела, свързани с организираната престъпност, както и продължаващата структурна реформа на Агенция „Митници“ и началото на амбициозен проект за борба с корупцията.

България също така прие изменения, за да подобри Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, с който се създава независим орган, натоварен с установяването и санкционирането на конфликти на интереси, отчитат от ЕК.

През същия период в съдилищата е регистриран по-голям брой повдигнати обвинения и съдебни решения в случаи на корупция по високите етажи. Произнесени са две важни присъди, но са регистрирани и няколко оправдателни присъди по емблематични дела за корупция по високите етажи, конфликт на интереси, измами и организирана престъпност, като всяка от тези присъди бе обжалвана от прокуратурата в името на обществения интерес.

От юли насам Висшият съдебен съвет е постигнал по-добри резултати в дисциплинарната сфера, но в едно важно решение - за назначаване на председателя на Върховния административен съд през ноември, не съумя да демонстрира необходимата ангажираност за гарантиране на отчетност и прозрачност, посочват от комисията.

След последната оценка на комисията България поддържа своя ангажимент да продължи осъществяването на своята стратегия за съдебна реформа посредством подробен план за действие.

За да запази реформаторския устрем, страната ни трябва да продължи да съсредоточава усилията си върху националната стратегия за съдебна реформа и да осъществява задълбочена реформа в съдебната система и в полицията, посочват от комисията.

Това изисква да се предприемат стъпки за по-нататъшно усъвършенстване на съдебната практика и трайно подобряване на начина, по който са структурирани, управлявани и си сътрудничат съдебната власт, полицията и другите следствени органи.

До следващата оценка на комисията България трябва също така да се съсредоточи върху приемането на ефективен закон за отнемане на имущество от престъпна дейност, създаването на орган, натоварен с установяването и санкционирането на конфликти на интереси, както и постигането на резултати в дела за корупция и в борбата с организираната престъпност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Темида оправда бивш земеделски шеф Върховния касационен съд оневини бившият шеф на Държавен фонд Земеделие" Асен Друмев. По този начин бе потвърдена присъдата на Апелативния съд, съобщи ***. Той бе обвинен в злоупотреби в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".В края на 2010 г. Софийски апелативен съд излезе с оправдателна присъда по всички обвинения по едно от делата, водени срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие".Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.ТОВА Е НАПРЕДЪКА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още