IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK: България и Румъния са далече от стандартите на ЕС за борбата с корупцията

Говорител на комисията посочва, че от 2007 г. двете страни не са постигнали абсолютно нищо за справяне с корупцията и организираната престъпност

20:58 | 18.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
EK: България и Румъния са далече от стандартите на ЕС за борбата с корупцията

Новите членки на Европейския съюз България и Румъния все още изостават много зад стандартите на съюза в борбата с корупцията и организираната престъпност, посочва ДПА, позовавайки се на публикуваните днес междинни доклади на Европейската комисия за двете страни.

Документът е изготвен в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който бе наложен на Румъния и България при присъединяването им към ЕС през 2007 г. Днешният доклад е технически и не съдържа пълна оценка на постигнатия напредък.

Четири години след влизането си в Евросъюза нито една от двете страни не в постигнала "ключовите изисквания", поставени пред тях, заяви Европейската комисия в последната си оценка.

"Те все още са такива, каквито бяха през 2007 г.", каза говорителят на комисията Пия Аренкилде за ДПА.

До края на 2009 г. Еврокомисията имаше правото да налага санкции, ако установи, че двете страни не полагат достатъчно усилия. Това доведе до замразяване на милиони евро помощ за България заради подозрения в мащабни злоупотреби, отбелязва агенцията.

В днешния доклад Румъния беше критикувана за политическата съпротива срещу антикорупционните усилия, включително решението на парламента да намали бюджета на Националната агенция по прозрачността и блокирането на разследвания срещу бивш министър, както и за мудността на съдебната система.

Макар че двата въпроса не са свързани пряко, липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност не помогна на опитите на България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона за свободно движение от март 2011 г., отбелязва ДПА.

Кандидатурата на двете страни за присъединяване към Шенген може да бъде подпомогната, ако следващите доклади на Еврокомисията, които предстои да излязат през юли, бъдат по-положителни, заяви европейски дипломат, цитиран от ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
Teobromina
преди 13 години
*** e елементарен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
moderast
преди 13 години
"Те все още са такива, каквито бяха през 2007 г."Толкова по въпроса - край на всичките глупости на ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още