IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 8% от работните места ще бъдат за нискоквалифицирани служители през 2020 г.

Близо 62% от заетите трябва да са със средно образование, сочат прогнозите на Министерството на труда и социалната политика

16:42 | 02.06.11 г.
Само 8% от работните места ще бъдат за нискоквалифицирани служители през 2020 г.

Общият брой на работните места през 2020 г. се предвижда да бъде 3,7 милиона, като за 62 на сто от тях ще се изисква средна квалификация. Едва 8 процента от работните места в страната ще могат да бъдат заемани от нискоквалифицирани служители. Това съобщи по време на кръгла маса за политиките в областта на образованието и обучението Стефка Лиманска, началник отдел в Министерството на труда и социалната политика, цитирана от БТА.

Броят на висшистите на възраст между 30 и 34 години в страната е по-нисък спрямо останалите държави от Евросъюза, сочи статистиката. Доста висок е и процентът на ранно отказали се от обучение деца.

Една от основните цели в областта на образованието ще бъде процентът на ранно отпадналите от училище да намалее от 13,9 през 2010 г. на 10 на сто през 2015 година, обясни още Лиманска.

Експертите от социалното министерство прогнозират, че до 2020 г. ще продължат промените в търсенето на работна сила. Очаква се в сферата на селското стопанство интересът към заетост да намалява за сметка на завишеното търсене в промишлеността и услугите.

Като национален приоритет Лиманска посочи увеличението на хората в трудоспособна възраст, които се включват в различни проекти за обучение през целия живот. Целта е техният брой да достигне до 7 на сто, докато през миналата година процентът е бил 1,2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още