IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се кръгът от фирми, задължени да инвестират в екотехнологии

До 2015 г. нови 60 предприятия от химията, фармацевтиката и селското стопанство трябва имат одобрени комплексни разрешителни

16:57 | 15.11.11 г.
<p>
	Комплексни разрешителни ще се изискват и при някои дейности,&nbsp;свързани с управлението на отпадъците,&nbsp;</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Комплексни разрешителни ще се изискват и при някои дейности, свързани с управлението на отпадъците, 

Снимка: БТА

Нови 16 дейности в областта на производството на химични вещества, експлозиви, междинни фармацевтични продукти или суровини за хранителната индустрия попадат в системата на комплексните разрешителни, които задължават бизнеса да инвестира в екотехнологии.

Това гласят промените в закона за опазване на околната среда, които предстоят да бъдат гледани от парламента. Новите текстове са свързани с последните европейски директиви, които изискват от замърсяващите индустрии да намаляват вредните парникови емисии, поясниха за Investor.bg от Министерството на околната среда и водите.

Досега в обхвата на комплексните разрешителни влизаха всички предприятия от металургията, тежкото машиностроене, химическата и каучуковата индустрия, свинекомплексите и други замърсяващи околната среда животновъдни ферми.

Разрешителните гарантират, че бизнесът поема ангажименти за намаляване на вредните емисии, като в продължение на пет години управителите на компаниите са длъжни да  инвестират по план в пречистващи инсталации.

При неизпълнение на тези ангажименти министерството на околната среда санкционира компаниите или отнема комплексните им разрешителни, с което на практика забранява дейността им.

С новите промени не повече от 60 нови предприятия ще бъдат длъжни да кандидатстват за одобрение на комплексните им разрешителни, съобщиха от екоминистерството.

В списъка на тези предприятия са включени още производители на плоскости от дървесни частици, управители на сметища и др.

С промените в закона за опазване на околната среда екоминистерството прехвърля на регионалните инспекции в страната одобрението на оценките за въздействие върху околната среда.

Целта е да се облекчат процедурите при одобрението на екооценките по инвестиционните проекти на бизнеса в страната, поясниха от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още